Tillbakakaka med AI

Åsså har vi kört lite AI igen. Denna gång har Aftonbladet matat ChatGPT med en massa text från Riks. Riks är en Youtubekanal som är som TV4 – Nyheter, SVT – Nyheter och morgonnyheterna – fast tvärtom och ägs av Sverigedemokraterna och inte som de andra av Socialdemokraterna.

Efter väldigt mycket konverterande av tal till text har man grupperat allt som ”positiva”, ”negativa” eller ”neutrala” inslag och kommit fram till att den vanligaste klassificeringen är ”neutral” – holy cow – vilket antiklimax, vilket – inte – scoop. Man gör sig alltså sådant besvär och skriver sedan en lång prettoartikel typ ”så här gjorde vi” och får inte ens fram att den SD ägda kanalen är extrema utan mest neutrala, visserligen mer negativa än positiva men Riks granskar ju vänstern så vad hade de väntat sig.

Men varför inte lite tillbakakaka, med samma mynt, att köra AI på Aftonbladets ledare är totalt meningslöst. Det är RI som gäller istället, bara att gå in och titta själva. 90% negativt och höger bashande, ett resultat Aftonbladets Riks – granskande journalister bara kunde drömma om.

Nä, vi kör på SVT istället (iofs också öppet mål men rolig teknik).

Så här gjorde vi

Vi tog alla intervjuer med partiledarna i SVT och TV4 och körde det igenom ett ansiktsigenkänningsprogram. Vi grupperade journalisterna och programledarnas ansiktsuttrycken i positivt och förstående, neutralt och ifrågasättande, negativt och avsky.

Så här blev det

Inget scoop här heller direkt. 80% kompissamtal (positivt och förstående) med V,S,MP,C. 60% rikssamtal (neutralt och ifrågasättande) med L,M,KD. 90% arga leken (negativt och avsky) med SD.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply