Vad fan fick vi inte för pengarna

Det blev ingen humanitär stormakt. Trots investeringar i decennier på 100 – tals miljarder är sverigebilden solkigare än någonsin. Man bränner vår flagga, ljuger om att vi äter barn, försöker få oss byta ut lagboken mot religösa boken och jävlas med NATO i största allmänhet. Och jag undrar, jag. Om inte övriga Europa myser lite åt att von oben får stryk.

Att investera i sverigebilden har varit som din sämsta aktieaffär, t.o.m. sämre utveckling än aktier i SBB. Förr kunde vi sätta sverigebilden med lite naket i en biofilm och det höll i 30 år. Nu har vi pumpat miljarder och misslyckats totalt.

Alla dessa pengar, alla dessa år, vad hade vi kunnat gjort istället? Man kommer snabbt upp i 1000 – miljarder och det är lika mycket som hela Sveriges budget för ett år. Som att ingen svensk hade behövt arbeta på ett år, alla får ett friår. Ja, förutom då höga sossar och moderater som vi köpt fina internationella poster åt för humanitära stormakts pengar.

Pengar som gått till brunn och skola känns såklart inte bortkastade men pengar till vapen, korruption och goodwill i mellanöstern hade man kunnat gjort annat för. Bara lagat alla potthål hade varit bättre.

VisitSweden gör sitt bästa att förbättra sverigebilden med en bra video där man inte längre vill förväxlas med Schweiz. Lite gulligt eller om man så vill – typiskt svenskt – att det stora problemet verkar vara att man blandar ihop Sverige och Schweiz. Vänta nu, där har vi något. Är det inte schweizare som äter barn och bränner böcker?

Runt den humanitära stormakten har vi byggt upp en hel industri. Enligt MIFFO är det idag det som sysselsätter flest i Sverige, långt fler än Volvo, Ericsson och ICA tillsammans. Men det är bedrägligt, lite som när jag betalar mitt barn 100 kr för att klippa gräset. Vi blev inte rikare som familj, trots att familje-BNP steg med 100 kr. Och försök att exportera den gräsklippningen, tror inte det. Även om jag hävdar att vi är stormakt på gräsklippning.

Broken Window Fallacy: En Vandal slår sönder ett fönster till ett bageri. Grannarna tröstar bagarn med att det är bra för samhället för nu måste han köpa ett nytt fönster och då rullar pengarna i samhället. Men vad hade inte bagarn istället kunna köpa för pengarna, troligen något mycket vettigare än ett nytt fönster som han redan har.

Vad fick vad då inte för pengarna? På nyheterna meddelas att regionerna står inför stora besparingar inom vården och flera kommuner går dåligt. Varför inte bara bli en fungerande humanitär makt än en dysfunktionell humanitär stormakt. Sluta kasta pengar och gör en film istället med något lagom syndigt, hellre den gamla sverigebilden. Stormaktstiden är slut.

Annars, 1000 miljarder? Är det inte köpläge på SBB – aktien?

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

One thought on “Vad fan fick vi inte för pengarna

  • November 4, 2023 at 8:19 pm
    Permalink

    Just for the record – jag har inte köpt aktier i SBB. I varje fall inte när aktien var över 4 kr.

Leave a Reply