2022

Halvfullt nyårslöfte

2022-01-09

Halvfullt nyårslöfte, nu då, hörrni.

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Jo, FalskaNyheter har känts lite väl på den halvtomma sidan, och mitt nyårslöfte? Jo, det blev att se till att det där glaset känns halvfullt istället. Så, världen genom rosenskimmer, tror på det goda hos folket. Ja, så ska vi ta oss an 2022, va?

Så där, efter lite tvekan och ett par klunkar mod, kände jag mig redo att dyka in i nyhetsflödena med mitt nya halvfulla perspektiv. Kärlek till alla, säger jag. När jag bläddrade genom det där alternativa mediebruset, snubblade jag först över en tweet från Last Aid Kit. Det kändes lite tamt för min smak. Inspirerad och med en känsla av att jag också hade något viktigt att säga, bestämde jag mig för att skicka iväg en egen tweet och hjälpa till lite.

”Åhå, @moderaterna, ni där! Hörni, en liten idé nästa gång: fråga först innan ni snor LAK musik till era grejsimojs. Skulle ha varit ett fett nej från oss, bara så ni vet. Vi tar rejält avstånd från er, typ hela vägen till månen. Vi drömmer om ett ställe där alla får plats, och eh, er politik… inte så mycket. Skål på det!”

Men alltså, kudos till Last Aid Kit! Att stå upp så där, ryta som lejon. Ingen ska härja med deras sound, inte tjäna stålar som de själva gjorde på den där Volvo-reklamen. Måste finnas gränser, eller hur? Typ en moderat måste till för att känna igen en annan moderat.

Alla är vi knegare, från sopgubben till kassörskan, brevbäraren, och ja, Alex och Sigge, Filip och Fredrik, Jan G, Schyffert, Gardell, Kjelle B, Lisa N, hela bunten. Vi är alla i samma båt, fattar ni? SAP står för Svenska Artistpartiet, inte Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, hörrni.

Och det rullar på, fortfarande på det halvfulla spåret, och vips så dyker det upp en ny slitvarg. En som ger järnet, och hårt arbete lönar sig, inte sant? Vincent Backe, advokaten, Sveriges mest flitiga, fakturerar som en gud – TIO MILJONER på ett år. Och han med hjärtat på rätt ställe, öppna gränser och hela köret.

Tio miljoner anledningar till att välkomna världen. Tom Brorsson är med på den listan också, advokater som drar in stålar. Vincent, Tom, fabriksjobbaren, taxiföraren, förskolefröken, alla i samma båt. Vissa fakturerar, andra betalar. Men vi är alla arbetare, eller hur? SAP, det står för Svenska Advokatpartiet.

Två nyheter senare och jag är fortfarande positiv, ser det goda i folk, inget skumrask här inte. Halvfullt, sa vi.

Nästa grej jag snubblar över, också en fin historia, om att hjälpa varandra. Emmy Lennartsdotter, ni vet, från SAP, fick gå efter IT-katastrofen på Transportstyrelsen men landade mjukt med en fallskärm på 1,3 miljoner – snacka om att bli omhändertagen.

Och det slutar inte där, hon är tillbaka, förlåten och allt, nu som ansvarig för regeringens krisberedskap. Magdalena har fixat det. Bra att ha vänner som håller ihop, eller hur? Vi är alla i samma båt, SAP står för Sug Arbetaren på Pengar istället för det där andra.

Skål då! Nu är glaset helt tomt. Som det här året, typ. Klarade nio dagar, inte illa?

Den som ger och tar igen är tjuvens bästa vän

2022-01-13

Det är inget nytt. Så har Socialdemokraternas skattepolitik alltid fungerat, men presskonferensen om de höga energipriserna med Humle (inrikesministern) och Dumle (energiministern) hade en slags omvänd twist. Den som tar och ger igen (lite) är tjuvens bästa vän eller närmare bestämt – ”Ge lite, ta tillbaka mer.”

Humle och Dumle verkade ha lagt ner mer tid på styling med hårvax, puder, rosa slipsar och skräddarsydda kostymer än på åtgärdsplaner. Journalisterna, däremot, kör fortfarande vänsterlooken med rufsigt hår och skrynkliga kläder. Kan det aldrig vara lagom i det här landet?

Nå, planen för att mildra elkonsumenternas börda har utvecklats något efter SVT:s tips om att dammsuga på natten. Men inte mycket, och som sagt, inte mycket tid kan ha lagts ner. Det känns som om Humle och Dumle spånat fram detta under sitt senaste besök hos frisören. En snårig förklaringsmodell, kortvariga stöd och obegripliga regler leder till att några kommer få lite som sedan äts upp av annat – precis som de där hundralapparna som man alltid lurar pensionärerna med.

Vi har tillsammans gjort stora investeringar i både arbetskraft och pengar för att tygla våra gemensamma forsar och atomer för att få el. Socialdemokraterna äger varken forsarna eller atomerna. Det är vårt – ditt och mitt. Sossarna är bara satta att förvalta detta; de äger ingenting.

När man sedan dribblar bort sig så att tyskt vansinne sätter svenskt elpris och nedläggning av kärnkraft skapar elbrist, då är det inte läge att komma och locka med några tusenlappar som sedan länge och dubbelt upp stulits från svenskarna. Utan då är det avbön, avgång och återbetalning från egna partikassan som gäller, om det kan vara till någon ledning.

Så nästa gång du hör “Det blåser snålt” från Humle eller “Vem släckte lampan?” från Dumle, kom ihåg: det är inte bara en energikris, det är en möjlighet till politisk haute couture.

Polariserad NATO-Debatt

2022-03-28

Genom en ren slump råkade jag hamna mitt i SVT Agendas direktsända NATO-debatt. Till en början trodde jag att det var en nyuppsättning av den klassiska filmen “BIG” med Tom Hanks.

Försvarsminister Peter Hultqvist manade till försiktighet för att undvika en polariserad debatt. Men hur kan en debatt om medlemskap i NATO, ett ställningstagande som per definition är binärt, undvika att vara polariserande? Är det här där det svenska tredje alternativet kommer in i bilden – ett “ja till NATO, men senare”?

Per Bolund från Miljöpartiet försvarade ståndpunkten att Sverige bör förbli utanför NATO för att kunna agera neutralt, exempelvis i förhandlingar om Jemen. Klassiskt Miljöpartiet, att prioritera utländska frågor framför Sveriges egen försvarsförmåga.

Hultqvist försökte argumentera för att Sverige redan ingått flera avtal, vilket skulle göra ett NATO-medlemskap överflödigt. Detta väcker skepticism; föreställ dig att ha tio olika hemförsäkringar som alla missar att täcka viktiga saker som brand. Ingen av Hultqvists avtal inkluderar något motsvarande NATO:s artikel 5, som garanterar militärt stöd. Att teckna tio försäkringar utan att täcka de mest grundläggande riskerna är minst sagt en bedrift.

Grafer över svenskarnas stöd för NATO presenterades:

För NATO: 40%
För NATO, om Finland också går med: 60%
För NATO i Finland: 60%
Men grafen som aldrig visades:
För NATO i Finland, om Sverige ansluter: 40%

Jag missade debattens första del, där finansieringen sannolikt avhandlades – kanske talades det om 10, 15, eller 50 miljarder. Jag kastar istället ut siffran 390 miljarder. Varför inte använda de pengarna som förhandlades bort i EU:s coronastöd? För 390 miljarder kan vi antingen bygga upp ett förstklassigt försvar eller så donerar vi hela summan till Spanien och Grekland.

Vidare undrar jag hur SVT kunde tillåta en höggravid programledare att stå upp under en mer än två timmar lång debatt. Kunde inte Kristersson eller Dadgostar, som satt, ha erbjudit sin plats?

FalskaNyheter, som det enda “falska” mediealternativet, fick en exklusiv intervju med Miljöpartiets Per Bolund efter debatten. Bolund avslöjade då MP:s vision om att installera vindsnurror längs kusten som en slags försvarslinje, med möjligheten att blåsa bort inkommande flygplan eller missiler. Alternativt skulle man kunna montera missiler på rotorbladen och skapa “krigssnurror”.

Slutligen har skylten ‘NATO x OTAN’ alltid förbryllat mig. Jag förstår ”NATO”, men ”OTAN”? Det kunde ha varit någon sorts kryptering som de smarta hjärnorna på Pentagon använder, möjligen densamma som för avfyrningskoderna. Eller kanske är det bara fransmännen som, i linje med sitt rykte, bestämt sig för att göra allting annorlunda (tvärtom). Vem behöver egentligen kryptering när man har kulturell individualism?

Svensk maskirovka

2022-04-03

Att bli påverkad av trender och influenser är inte ovanligt inom politiken. Synd bara att det ofta är de sämsta exemplen som efterliknas. Ryssland har introducerat världen för sin “ädelkonst” av maskirovka – politisk och militär vilseledning, eller enklare uttryckt, konsten att ljuga fräckt och ignorera att andra genomskådar lögnerna. Att Socialdemokraterna har ägnat sig åt liknande taktiker i årtionden är känt, men nu har jag äntligen ett ord för det.

Om det nu är Socialdemokraterna som klivit fram som de främsta praktikanterna av denna ryska konst, är det Sverigedemokraterna som tycks ha antagit rollen som oavsiktliga assistenter, genom att med nästan masochistisk entusiasm servera bollen på silverfat till Sossarna och Centern.

Att bevittna detta politiska teaterstycke, där vuxna män och kvinnor serverar lögner som om de vore dagens lunchspecial, är både fascinerande och förfärande. Det påminner om den gamla visdomen att inspektera en restaurangs toalett för att få en uppfattning om kökets renlighet – om det är såhär de presenterar sig i offentligheten, hur ser det då ut bakom kulisserna?

Med nästa val runt hörnet, var redo för en “special politisk operation” signerad Socialdemokraterna, med stöd från media. Den journalist som vågar nämna Sverigedemokraterna utan att krydda beskrivningen med ett obligatoriskt negativt adjektiv, kan se fram emot en belöning på 15 år av tjänstgöring på Kamratposten.

– Ord och ord, vafan är det det ända du tänker på. Någon sa si och någon sa så, alltså vafan, sånt skit. Tänk om det kom hem en massa Sossar och ljög för din mamma och pappa. Skulle det vara roligt tycker du?
– Nä.
– Nej, men vad är det då då? – Special politisk operation.
– Nej men vafan, är du dum i huvudet? Det är ju inte det det ska vara. Det är det man inte vill ha, vad är det man ska ha då?
– Sanning?
– Ja! (kastar bort tangentbordet). Och det är alltså det som svenska bloggare vill ha mest av allt, sanning på jorden.

Ebba vs Annie

2022-04-21

Trots att matchen är riggad – av mig – förstår jag inte riktigt varför x vinner. Om du är bekväm med det, kan du fortsätta till invägningen. Känner du att du “väger över” när det gäller krystade metaforer och långsökta referenser, då är du nog för tung för denna match. Om inte, så –

Mina damer och herrar, välkomna till “The Rumble in the Media” – den mest spektakulära matchen någonsin i konsten att vantolka. I ena ringhörnan har vi Ebba “The Shooter” Busch, representerad / vantolkas av Sveriges Radio, och i den andra ringhörnan Annie “The Shouter” Lööf, via SvD.

ROND 1: Hit Yourself

I den första ronden av vantolkning är målet att knocka sig själv genom att leverera en riktig uppercut mot allt man står för, så att media har något att gå “bananas” över. Sedan är det dags att resa sig igen.

Först ut är Ebba. Hon jabbar, duckar, och levererar sedan “punchlinen” från en konservativ kristdemokrat: “Skjut! Varför skjuter inte polisen skarpt?”

Wow! Det var en fullträff, en total motsägelse som chockerar media. På läktaren startar genast vantolkningarna – Ebba vill skjuta alla. Det ropas omÅdalen och Morgan går upp i spinn – “massaker”, oj, oj, oj – den satt och Ebba går ner för räkning. En sådan vantolkning har vi nog inte sett sedan Åkessons tidigaste dagar, otroligt. Men ska Ebba resa sig? Det verkar så. Hon är uppe igen, precis på nio. Fantastiskt att komma igen efter en sådan vantolkning. Här har Ebba nytta av sina tidigare erfarenheter med vantolkningar kring sitt husköp.

Nu är det Annies tur. Med lätta steg, armar ut och sin karakteristiska 90 graders vinkel, finter och mer armviftning och sen kommer “punchlinen” från en liberal: “Polisen ska säga nej till demonstrationer.”

Oj, oj, oj – det var en fullträff. Så otroligt starkt, så icke-liberalt. Media gapar, men det kommer inget. En och annan poddare mumlar “det ska kosta att vara liberal”, men i stort sett – ingenting. Ingen vantolkning, otroligt att den inte bet. Har de inte förstått att juristen går emot grundlagen? Märkligt, ett sådant hårt slag mot demokratin och yttrandefriheten och det biter inte.

Ronden går till Ebba.

ROND 2: Go Real

I den andra ronden blir vantolkningen verklighet. Vad händer om polisen faktiskt skjuter eller om yttrandefriheten inskränks? Låt ronden börja.

Ebbas vantolkning blir till sanning. Skott i benet eller ibland i magen. Rikoschetter hit och dit och “snöflingorna” chockas över att polisen använder vapen – och vi andra över att det faktiskt sker. Hundra skadade stenkastare och lika många skadade poliser, oavgjort. Ebba lyckas få till en oavgjord kamp.

Annies vantolkning blir också verklighet. Yttrandefriheten är inte absolut. Paludan kom för att bekänna Koranen. Va, så skrev jag inte – jag menade att tillkännage. Vad är detta, ingen yttrandefrihet? Vem ändrar min text? Kan man inte skriva ”b.r.ä.n.n.a” utan att det blir “tillkänna”? Äh, detta är hopplöst, det här då, Zelda. Nej, det går inte.

Ronden går till Annie.

ROND 3: Porslinskäke

I den tredje ronden gäller det att stå upp för sin vantolkning.

Ebba står upp. Möjligen menade hon inte klusterbomber eller automateld, men kanske ett mindre skott i benet eller i luften. Trots att hon var nere på nio i första ronden och trots hård kritik från Twitter, Aftonbladet och vänsterliberalerna över hennes uttalande – inte då över skadade poliser, utan själva vantolkningen – står Ebba pall.

Annie kommer ut i ringen, ser lite groggy ut, något är på gång. Hon laddar upp och närmast skriker: “HUR UTTRYCKER JAG MIG!!!” Oj, oj, Annie viker ner sig. Hon verkar inte klara av att stå upp för sin vantolkning och gör en pudel: “Polisen borde säga nej till demonstrationer, eller flytta på dem.”

Ronden – och därmed matchen – går till Ebba.

Turkiets kravlista

2022-05-26

I ett sensationellt avslöjande har FalskaNyheter grävt fram en hemlig lista som visar Turkiets verkliga krav för att godkänna Sveriges NATO-ansökan. Detta scoop belyser de oväntade och udda förväntningarna som styr bakom kulisserna i de internationella förbindelserna och förklarar alla märkliga turer.

Kodnamn “Kebabpizzan”: Det första kravet är att erkänna kebabpizza som Sveriges nationella huvudrätt. Ett drag som verkar syfta till kulturell infiltration via matbordet.

Operation Eurovision: Turkiets nästa drag är en femårsplan där Sverige förbinder sig att ge Turkiets Eurovisionbidrag maxpoäng, 12 poäng, för att säkra en musikalisk allians som kan var en början till en försvarsallians.

Godiset ”Kurdisk Peppar”: Som en taktik för att distansera sig från associationen med det starka och utmanande godiset ”Turkisk Peppar”, kräver Turkiet en namnändring till ”Kurdisk Peppar”.

Agent Kaplan: Återinsätt Kaplan som Bostadsminister.

Pensionsextraktion: Inför pensionuttagsmaskiner i Turkiet för turkar som återvänder, en operation som syftar till att exportera svensk välfärd.

Mupparnas Dubbelagent: Mupparnas svenska kock omdöps till den turkiska kocken, en psyops-operation som syftar till att kulturellt appropriera en av Sveriges mest internationellt kända person (det finns språkliga likheter).

En kalkonlista till synes, men under ytan väcker den djupare frågor om principer och nationell suveränitet. Tiden kommer att visa vilka eftergifter vi egentligen är beredda att göra för en plats i NATO.

Ockerpris på el

2022-06-10

Nu håller vi alla varandra i händerna och sjunger:

”Och så har det äntligen hänt
Elpriset har stigit med över hundra procent”

Tänk om elpriset räknades in i konsumentprisindex (KPI) som mäter inflationen, vilken nu ligger på 6,4%. Då skulle vi verkligen prata om inflation, närmare bestämt 100%. Men det är en sanning som få vill erkänna. Föreställ dig nyhetsrapporteringen på SVT med ett brett, regeringstroget leende: “Och nu är inflationen uppe i 100%.”

Regeringen lägger skulden för de höga drivmedelspriserna på Putin och kriget och Karl-Petter ( “inte är en ärta”) talar om “putinpriser”. Ska vi nu börja tala om “Merkelpriser” för elen, med tanke på att både Tyskland och Sverige har avvecklat kärnkraft? Eller kanske “Borgpriser”, med anspelning på Vattenfalls VD. Vi har drabbats av borgpriser på el! Ett “borgpris” eller “S-pris” på el uppstår när man avvecklar fungerande kärnkraft, kopplar ihop sig med länder som avvecklar ännu mer kärnkraft, gör dåliga affärer och sedan installerar subventionerade vindkraftverk. Gör man detta, istället för att säkerställa stabil och billig el, ja då får man dyrt elpris som resultat.

Dagen för att teckna nytt elavtal har äntligen kommit. Det treåriga avtalet med ett elpris på 60 öre per kWh löper ut. Man förväntade sig en prisökning, men inte att det skulle bli mer än dubbelt så dyrt (133%). Så vad gör man nu? Binder man upp sig på ett nytt treårigt avtal, eller vågar man sig på ett rörligt pris i en stat som verkar ha tappat kontrollen? En “failed state” eller “bananrepublik” kännetecknas av att priser kan skena iväg okontrollerat, utan någon form av planering eller styrning.

Igår kostade en kWh 60 öre, idag 150 öre, imorgon kanske 300 öre, och nästa år 1500 öre. Vem vet vad framtiden för med sig när det gäller beslut från Putin, Borg, Magdalena, eller Per. Saknaden efter tiden då elpriset styrdes av snösmältning och regn är, med variationer på plus minus 10 öre, är stor.

Det är förbluffande att det en gång i tiden var enklare att planera för ett helt års regnande än att förutse vad Bolund och hans team kan tänkas hitta på.

Valkompass 2022

2022-06-11

Välkommen till FalskaNyheters Valkompass, där vi genom vetenskapligt ogrundade metoder och ett knippe gissningar hjälper dig att trassla ut dina politiska preferenser. Ett test så exakt att det nästan känns godtyckligt. Kom ihåg, det finns inga dumma frågor, bara dumma väljare.

1. Ny teknik

I klimatdebatten säger man ofta att vi måste satsa på ny teknik. Vad är ny teknik?

A. Vindkraftverk: Att få någonting att snurra med vind för att producera el.
B. Kärnkraftverk: Att klyva atomkärnor för att producera el.
C. Vattenkraftverk: Att få någonting att snurra med vatten för att producera el.

2. Genus

I ett universum där genusfrågan inte bara är en diskussion utan kanske nyckeln till mänsklighetens fortlevnad. Hur många kön anser du att det finns?

A. Ett – Klassiskt men kanske inte så inkluderande?
B. Två – Traditionellt, men är vi inte förbi det?
C. Kreativ frihet – Antalet kön är som antalet stjärnor på himlen; du bestämmer både din egen plats i kosmos och hur många det finns.

3. Klimat trumfar

I en tid där klimatfrågan tar större plats än någonsin, står vi inför dilemman som inte ens de visaste av oss kunde förutspå. Träd, cement och till och med bebisar, alla tär på vår kära planet. Vi är överens om att bebisar är här för att stanna, men vad sägs om Sveriges enda cementfabrik på pittoreska Gotland, lägga ner?

A. Absolut! Moder jord först, även om det innebär att vi måste återgå till lerhus.
B. Delvis – Kanske finns det en medelväg? Som att tillverka mindre cement men bygga fler sandlådor.
C. Nej, hur tänker du egentligen? Utan cement, hur bygger vi då skydd för alla framtida bebisar?

4. Klubbmedlemskap

I en värld där medlemskap kan definiera allt från din säkerhetspolitiska ställning till din sociala status, vilken av följande klubbar skulle du helst undvika att få ett välkomstbrev ifrån?

A. NATO – För dig som tycker att “fred genom styrka” låter lite för mycket som en gymmotto.
B. USSR – Om du inte är så nostalgisk över kalla kriget eller kollektivjordbruk.
C. Den klubb som accepterar dig som medlem. Groucho Marx skulle vara stolt.
D. “Den Globala Digitala Detox-Klubben” – För dig som värdesätter en paus från skärmar och sociala medier och föredrar den analoga världen..

5. Klimatet igen

Föreställ dig: en drömsemester till Mallorca väntar, med två veckors lyx på ett hotell. Men i dessa tider av klimatmedvetenhet, hur väljer du att resa?

A. Tåg – En maratonresa kantad av otaliga byten och obegripliga tidtabeller där t.o.m. klimatavtrycket blir försenat.
B. Flyg – Snabbt och bekvämt, Klimatavtrycket, det jämnar vi ut i kabinen.
C. Stannar hemma – vad är två veckors lyx mot att rädda klimatet (om inte alldeles, alldeles underbart).

6. Anonyma brottslingar

I debatten kring rättssäkerhet och integritet diskuteras ofta anonyma vittnen, men sällan lyfts frågan om anonyma brottslingar. Vad tycker du om användningen av maskering under offentliga handlingar som demonstrationer eller mer tvivelaktiga aktiviteter som rån?

A. JA – För varför inte? I en värld där superhjältar och skurkar bär masker, kanske det är dags att vi alla får en chans att vara huvudpersonen i vår egen actionfilm.
B. NEJ – Absolut inte. Om du inte kan göra din grej med ansiktet i full syn, kanske det är dags att omvärdera hobbyvalet. Plus, det försvårar ju för övervakningskameror att ge dig dina fem minuter av berömmelse.

7. Familjevecka

I en perfekt värld där veckolånga semesterpaket delas ut som belöningar, vem bör stå först i kön för att få en välbehövlig paus?

A. Pappa – För att alla pappaskämt behöver en veckas uppdatering och ny inspiration.
B. Mamma – Eftersom en veckas semester för mamma inte bara är en paus, det är en reboot för hela familjesystemet.
C. Barn – För att när barn får en semester, är det som att köpa ett två-för-en-erbjudande på vila: både mamma och pappa får en paus.

8. Gratis

“Gratis är gott,” säger vi ofta i Sverige, stolta över vår “gratis” skola bland annat. Men när något utlovas som gratis, vem är det egentligen som står för notan?

A. Ingen, det är ju gratis – Magiskt nog försvinner kostnaden i ett puff av välfärdsstoft.
B. Jag – Varje gång jag tittar på min skattesedel påminns jag om att det inte finns några gratis luncher.
C. FN – Varför inte låta en global organisation täcka allt det där “gratis” eftersom de har en egen tryckpress.

9. Vinster i skolan

Debatten om vinster i skolan kan ibland verka lika uppdelad som en final i melodifestivalen. Men på något märkligt sätt verkar ändå föräldrar köa för att sätta sin barn i privata skolor med vinst framför kommunala skolor med förlust. Skulle du kunna tänka dig att sätt ditt barn i en skola som är erkänt bra men som gör vinst?

A. JA – Klart! Om skolan gör vinst och barnen lär sig skillnaden mellan “däras” och “deras”, varför inte? Plus, vem vet, kanske de lär sig att investera sina veckopengar också.
B. NJA – Kan inte Sossarna bussa.
C. Aldrig – Nej tack. Jag föredrar att mitt barn lär sig matematik utan att behöva räkna ut skolans avkastning på eget kapital.

10. RUT avdraget

Med RUT-avdraget har många svenskar upplevt glädjen i att outsourca städning och diskning. Men varför stanna där? Om RUT-avdraget skulle utökas, vilken tjänst röstar du in som nästa kandidat?

A. Livscoachning via telefon – För de existentiella städmomenten i livet.
B. Däckbyte – Eftersom det enda som är säkrare än döden och skatter är det årliga däckbytet.
C. Skatteplanering – Ironiskt nog, så vi alla kan bli experter på att lagligt minska det vi betalar för tjänster som denna.
D. Inget – Jag är en självförsörjande superhjälte, klarar både skatt och däckbyte med ena handen bakbunden.

11. Vattenkraft och demonstranter

Lite gullig när vänstern förstod att polisen hade riktiga vapen och inte attrapper (förstår dom). Mindre lustigt när det kom krav på att de ska användas. Hårdare eller mjukare tag mot stenkastande demonstranter?

A. Vattenpistol – För en lättsam påminnelse om att allt kan lösas med en god skvätt humor.
B. Vattenkanon – När man behöver göra ett starkare intryck, men fortfarande vill hålla sig på den blöta sidan av konfliktlösning.

12. Flera tankar i huvudet

Att kunna ha fler tankar i huvudet samtidigt är bra men vi kör bara en kris i taget. En kris i taget, vilken är viktigast?

A. Kriget
B. Islamism
C. Klimatet
D. Vinster i välfärden

13. Pensionärer

Hur bör samhället försämra för pensionärer för att förbättra för samhället?

A. Förbjud duvmatning
B. Förbjud centrumhäng
C. Förbjud rabattkuponger
D. Inget. Pensionärer är ett trevligt inslag i statsbilden

14. Havsnivåerna

Med forskarnas varningar om en 2 cm stigning i havsnivåerna inom de närmaste tusen åren, vilken proaktiv åtgärd ska mänskligheten prioritera?

A. Initiera “Operation Skyddsvall” – Bygg 3 meter höga vallar runt kustlinjer och sjöar.
B. “Ko avsked” – En global avskedsfest för alla kor, för att drastiskt minska metanutsläpp.
C. “Chilla med två centimeter” – vi klarar 2 cm.
D. “Simkunnighet för alla” – Gör baddaren till en grundläggande överlevnadsfärdighet.

15. Nyheter

Vilken är din primära nyhetskälla?

A. Alternativmedia
B. SVT
C. Facebook
D. Tebladens botten

16. Identitetspolitik

I stark motsats till ”allas lika värde” råder identitetspolitik. Vad identifierar du dig som?

A. HBTQI
B. CIS
C. Kulturtant
D. Incel

17. Ekonomi och sparande

Besparingar – vilket tråkigt ord. Om du måste dra ner på något.

A. Internet och streamingtjänster
B. Barnens veckopeng
C. Elförbrukningen
D. Skatten

18. Representativ demokrati

Sverige praktiserar en form av representativ demokrati. Enligt din åsikt, vem bör vara i fokus för riksdagsledamöternas representation?

A. Endast personer med svenskt medborgarskap
B. Specifika etniska eller kulturella grupper, såsom kurder
C. Ett global perspektiv, inklusive icke-svenska medborgares intressen
D. Huvudsakligen sina egna intressen

19. Konspirationsteorier

I det myller av konspirationsteorier som florerar, vilken framstår som mest övertygande för dig?

A. Pandemipusslet: Ett spel orkestrerat av Big Pharma tillsammans med globala makter.
B. Palmemysteriet: En maskerad manöver för att dölja den sanna förövaren.
C. Klimatkritiken: En storm i ett vattenglas, uppblåst av globala intressen.
D. Skeptikerns dilemma: Så skeptisk att jag tvivlar på konspirationsteorier i allmänhet – men paradoxalt nog medlem i Flat Earth Society.

20. Strandskyddet

I valkompassernas värld har vi nu kommit till den oundvikliga frågan om strandskyddet (eftersom vi alla har tröttnat på att diskutera vargar). Vad är din inställning?

A. Positiv. Stränderna måste försvaras mot invasionen av ”badjävlar”.
B. Positiv. Bygg en 3 meter hög mur runt våra kustlinjer och insjöar för att hålla vattnet på avstånd.
C. Positiv. Fri tillgång för alla, endast sandslott får byggas.

21. Pension

Vi blir allt äldre men också allt fler. Men av någon anledning verkar pensionskassan var densamma. Bör pensionsåldern höjas?

A. Absolut, låt oss jobba tills vi glömmer varför vi började!
B. Kanske, men bara om vi får seniorrabatt på kaffe också.
C. Nej, låt oss pensionera oss medan vi fortfarande kan hitta våra glasögon.
D. Tvärtom, sänk den! Vem drömmer inte om att pensionera sig vid 30 och leva livet?

22. Brottslighet

Med nya och uppmärksammade brottstyper som gängkriminalitet, balkongflygning, hedersvåld, åldringsrån och blåljussabotage, verkar Sverige stå inför en brottsvåg som känns främmande jämfört med tidigare. Hur ser du på denna utveckling?

A. Totalt chockad: Jag trodde balkongflygning var en ny extremsport och blåljussabotage en dålig actionfilm från 80-talet.
B. Bekymrad men pragmatisk: “Det är oroande, men antar att det är dags att börja arrangera grannsamverkan via Zoom.”
C. Förnekelse: “Nya brottstyper? Nja, vi kallade det bara ”ungdomsstreck” och ”grannfejder” förr i tiden.

23. Biståndet

Bör vi höja skatten eller minska på satsningar i skolan för att kunna öka biståndet?

A. Instämmer helt
B. Instämmer delvis
C. Instämmer inte

24. Inflation

Det är viktigt att inte berätta hur hög den verkliga inflationen är. Konsumentprisindex (KPI) är ett viktigt mått på hur konsumentpriserna utvecklar sig och en viktig del i uträkningen av inflationen. Vad ingår inte i KPI?

A. Elpriser
B. Kläder
C. Alkoholhaltiga drycker

25. Vänsterextrema

I debatten får vi alltid höra om högerextrema partier. Men vänsterextrema är det tyst om. Hur många vänsterextrema partier anser du finns i Sveriges Riksdag.

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Utvärdering

Efter den gamla höger – vänster skalan kom GAL-TAN. Nu är det återigen dags för en ny skala, RC – skalan (Reality Check) som bättre och enklare ger dig en kompassriktning. Räkna ut dina RC poäng enligt matrisen. Oj, det finns inga bilder i den här boken, vad synd. Men tack för att du tog dig tid att genomföra FalskaNyheters valkompass. Din röst spelar ändå ingen roll.

Rätt var det är så går det en propp

2022-06-23

Plötsligt står vi där, förbryllade över hur tyska beslut om kärnkraftsnedläggning och beroende av rysk gas kan göra vår el dyrare. Det verkar paradoxalt att våra elräkningar skjuter i höjden just för att vi exporterar el till Tyskland. Har jag missat en folkomröstning eller en viktig ekonomilektion?

Den här elmarknaden är ett enda stort frågetecken. Vi matar in överflöd av billig el i det mystiska NORDPOOL, och ut poppar el som om den vore värd sin vikt i guld. NORDPOOL, som varken är en pool vid Nordpolen eller producerar någon el, verkar ha den exklusiva uppgiften att förvandla billig el till en lyxvara. Det är som om de tagit på sig rollen som regeringens perfekta alibi: “Nej, nej, det var inte vi som ställde till det, det var det där elusiva NORDPOOL.”

Jag är ingen fan av kommunism, men när det kommer till naturresurser som sol, vind, vatten och atomer känner jag starkt att det är gemensamt. Särskilt när vi tänker på att vi alla har bidragit till finansieringen och förädling av dessa resurser genom våra skatter. Så till NORDPOOL, regeringen, Vattenfall och alla andra inblandade: det är dags att ge tillbaka och sluta exportera vår el, särskilt när vi, de svenska konsumenterna, inte ser röken av vinsterna.

Nu börjar det till och med viskas om elransonering. Hur bisarrt är inte det? För första gången ska vi ransonera något på grund av ren och skär inkompetens, trots att vi har lika mycket tillgång till sol, vind, vatten och atomkärnor som vi hade för ett decennium sedan. Om vi bara kunde ransonera inkompetens istället, kanske vi skulle klara oss med färre riksdagsledamöter.

Och när jag kikar in i proppskåpet, ser jag att det inte bara är en eller två proppar som gått – nej, hela sex stycken har det blivit:

Två miljoner nya elkunder? Proppen gick.
Stängning av kärnkraftverk? Återigen, proppen gick.
Undermåligt underhåll och utbyggnad av ledningsnätet? Proppen gick.
En vindstilla dag? Proppen gick.
Elexport? Ja, du gissade rätt, proppen gick.
Elbilar, stålproduktion utan kol, Facebooks datacenter? Proppen gick.

Inte undra på att systemet håller på att kollapsa. Synd bara att vi inte får byta ut propparna oftare än vart fjärde år.

Överlevde ni

2022-07-23

Hallå där ute, är det någon som har överlevt? Nu när den så kallade dödshettan har dragit förbi, vågar jag äntligen lämna mitt hemmabyggda kylrum. Försiktigt tar jag bort kylklamparna jag tejpade fast över hela kroppen och kliver ut från mitt provisoriska skyddsrum. Jag trycker mig mot den dörr som frusit igen, öppnar den varsamt och tittar ut – till min förvåning ser allt ut att vara som vanligt.

Jag öppnar ytterdörren extra försiktigt för att undvika eventuell gnistbildning. Har ni hört historierna om husen i London som spontant fattade eld? Och där, på golvet, ligger en enorm vattenpöl. Mina 500 kg is har smält bort – det måste ha varit en otrolig värmebölja, säkert upp till 28 grader. Paniken slår till, jag behöver skaffa mer is snabbt, speciellt eftersom nyheterna har varnat för ytterligare två dagars dödshetta. Jag vågar inte riskera att ta bilen, med tanke på tuben handsprit i handskfacket som säkert exploderar vid minsta gnista – tack för den varningen, SVT.

Jag känner mig som en riktig prepper nu. När medierna började slå larm om den förestående dödshettan för några veckor sedan, lyckades jag ju faktiskt bygga ett skyddsrum – eller ja, ett kylrum. Jag bunkrade upp med is och skickade iväg familjen på en vecka till Mallorca. Jag undrar om det är säkert för dem att komma hem nu? Jag behöver uppdateringar, men vågar jag ens sätta på TV:n? Tänk om den också är överhettad? Trots min nervositet slår jag på Rapport klockan 19.30, temperaturen har ju trots allt sjunkit till 21 grader. Men vad i hela friden – medan jag fortfarande återhämtar mig från värmechocken slår nyheterna om med en ny skräckvision – apkoppor!!!

Priviligerad ELrådgivare dikterar duschschemat

2022-08-13

Möt J. Hasslare, den självutnämnda elgurun med ett schema lika flexibelt som en yogainstruktör, som i en artikel i Svenska Dagbladet belyser sin kontakt med verkligheten på en nivå som får Marie-Antoinette att se ut som en folkhjälte. Med en naivitet som tävlar med fiktion undrar han varför Janne Allmännyttan inte anpassar sitt elanvändande till midnattens magiska timmar. Hasslare predikar glatt att Mr. och Mrs. Svensson borde omfamna gryningen vid 03:00 för att sätta igång diskmaskinen, hoppa in i en dusch och sedan – som en bonus – varför inte starta dagen? Arbetsdagen kickar ju ändå igång vid halv sex.

För nattugglan Lisa Fisa föreslår han att fyra på morgonen är prime time för att kickstarta diskmaskinen och dammsuga, med tanke på att hon redan har givit upp på sömnen. Hasslare tycks dock ha missat den lilla detaljen att majoriteten bor i flerfamiljshus, där dammsugarorkestern vid gudomliga 04:00 skulle dirigera inte bara irriterade blickar men även ren och skär fientlighet från grannskapet. Eller kanske hans vision är att vi alla ska invertera dygnet för att mjölka de lägre elpriserna under nattens lugn. Perfekt, så han slipper trängseln och kan svalka sig med AC på dagarna fri från varje tanke på energisnålhet.

Naturligtvis, i Hasslarens och hans elitkretsars värld, är det aldrig deras eget politiska spel – som att pensionera kärnkraft eller binda elavtal med ett land som stängt ännu fler reaktorer – och dessutom blivit beroende av rysk gas – som är kärnan i problemet. Det är så mycket enklare att skylla på Janne Allmännyttan, vars “extravaganta” kvällsdusch eller “lyxiga” dammsugning efter en dags slit är roten till allt ont.

Så, här kommer ett strömsparande tips till elaristokratin och Jan, som njuter av sin makes pianoaftonar och funderar över kulturbudgetens framtid: Om ni nu insisterar på att det musikaliska ackompanjemanget skall bestå av ett elpiano, varför inte förlägga konserterna till vampyrtimmarna? Låt oss sedan se hur väl detta mottages av de nattliga ädlingarna i deras elfenbenstorn.

Det ligger en man utanför dörren

2022-11-13

Vad gör du? Om du är influencer så gör du antagligen som Maxine Dertz: ser gratis ”content”, tar upp mobilen och lägger ut det. Vad är problemet? Maxine gjorde bara sitt jobb, det som ligger i muskelminnet, och visst kan man förstå upprymdheten hos henne när adrenalinet rusar. Äntligen riktigt innehåll för en gångs skull, inte sånt där fejk där man låtsas gilla sponsorns byxor, smink eller bubbel.

Men där går gränsen. När det blir riktigt innehåll och wokeradarn börjar vibrera, drabbas sponsorerna av moralpanik. Nej, det ska vara fejk, riggat och på låtsas för att locka barn och ungdomar att köpa kläder, smink och bubbel. Det går bra, inga moraliska problem där inte. Men en berusad man utanför dörren säljer inte. Det är okänsligt, helt enkelt.

Men vad gör du då? Vi vet vad en influencer gör, men vad hade en klädförsäljare med ett märke som heter Stronger gjort? Inte så bra med en liggande man; inte så starkt. Det går inte för sig. Ring polisen. En berusad man utanför dörren säljer inga tights.

Och sminkförsäljaren då? Det var visst en lätt blödande man. Inte så bra det heller. Blod är ofräscht. Ring polisen. En berusad och lätt blödande man utanför dörren säljer inget smink.

Nu blir det problematiskt. Bubbel-försäljaren tvekar. Kan vara bra reklam, men ändå inte, eller hur? Har det inte gått lite för långt? Är det inte lite för mycket parkbänk och för lite Stureplan? Ring polisen. En berusad man utanför dörren säljer ingen prosecco.

En före detta rikspolischef? Kanske han undrar, men vad har inte den mannen varit med om? En bärplockare på villovägar? Vilka trauma har den mannen inte gått igenom?

Slutligen, ett tips. Lägg dig aldrig att sova utanför någon annans dörr. Och gör du det ändå, gör det inte utanför en influencers dörr om du inte vill hamna på Instagram eller TikTok.

FalskaNyheter har fått en kort intervju med “mannen utanför dörren”.

”Hej, det blev lite vilt igår?”
”Ja, jag blev appfull.”
”?”
”Alltså, så där full att man inte vet vad man har gjort, och sedan får man det berättat för sig. Polarna såg mig på både Insta och TikTok med en massa prosecco, trots att jag inte ens har apparna och vanligtvis inte dricker prosecco, kärringdricka om du frågar mig. Appfull, helt enkelt!”
”Ja, ja. Trots att du var så full måste jag säga att du luktar väldigt gott, nästan som Lumene.”
”Ja, kanske det. Äh, nu måste jag dra. Så jäkla stel i nacken.”
”Okej, då. Schyssta tights du har på dig förresten. Är de från Stronger?”
”Det vete sjutton, har aldrig sett tightsen förut.”