Samarbete ska motverka falska nyheter inför valet

Det här var ju lustigt. FalskaNyheter gör ju redan det här (och lite till). FN får ta kontakt med Vinnova och säga att det är pengar i sjön.

Från pressmeddelandet ”Flera ledande svenska mediebolag går nu samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet nästa år.”

Men om det ändå blir av så erbjuder FN sina tjänster eftersom ”ledande svenska mediabolag” brukar tro att alla ”fake news” kommer från Ryssland och alternativ media när det i själva verket lika ofta kommer ifrån ”ledande svenska mediabolag” (fortsättningsvis LSM) och kommer därför missa hälften av alla ”fake news”.

FN avrundar nedåt och erbjuder sig att för endast hälften av pengarna – 6 miljoner granska ”fake news” och ”missing news *” från LSM så kan den Digitala plattformen, Automatiserade nyhetsvärderingen, Personaliseringsmotorn och Faktaassistenten för andra halvan och med gott samvete censurera de 5 – 10 bloggarna som finns och privatpersoner på sociala medier.

Det var väldigt vad digitalt och automatiskt det kommer att bli. Vi kommer alltså att ha trollfabriker som spottar ut ”fake news”, LSM:s maskineri som letar bland bloggare och i sociala medier och presenterar sen resultatet till SVT:s och nätets egna poliser #jagärhär och Expo som sen massanmäler till robotar på Facebook och Twitter som automatiskt burar in (stänger av) personer och företag.

Det låter riktigt demokratiskt och det är väl inga problem med yttrandefriheten. Från Wikipedia – ”Yttrandefrihet omfattar en frihet att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon typ av bestraffning.” Klockrent, inga problem – koppla in maskineriet bara LSM.

* Missing News är nyheter och frågor som aldrig berättas eller ställs. Ett ännu större problem än ”fake news” i Sverige och har påverkat tidigare val och kommer att påverka valet 2018.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

9 thoughts on “Samarbete ska motverka falska nyheter inför valet

 • October 30, 2017 at 10:10 pm
  Permalink

  FN tjuvstartar och hjälper LSM med en fake news. I Aftonbladet påstår kolumnisten Jan att “Bara år 2016 anlade extremhögern i Sverige över 50 mordbränder på flyktingförläggningar” enligt MSB. Det är Nyheter Idag som har uppmärksammat “nyheten”.

  Om det nu visar sig vara fake news så har en blogg som heter FalskaNyheter refererat till alternativ media (nyheter idag) och får då rätt mot Aftonbladet och deras stora kolumnist samt en politiker i regeringen.

  Varför behöver LSM 13 miljoner för att hitta dessa fake news? Det är ju bara att läsa sina egna tidningar.

  För övrigt var det mycket annat i artikeln som kändes svajigt.

 • November 5, 2017 at 12:58 am
  Permalink

  Redan första gången man läste om Sandviken och hur de tjänade på invandringen förstod man att det var fake news. Tiden får visa och nu börjar verkligheten komma ikapp.

  I samma veva som Tino försökte slå hål på rapporten har jag för mig att en annan ekonom (Scocco) räknade lika kreativt som PWC om Sandviken i en annan rapport som skulle visa på att hela Sverige tjänade på invandringen. Också fake news.

  LSM skulle kunna titta lite i backspegeln eftersom dessa fake news fortfarande sprids. Då skulle LSM se att DN, PWC, Arenas chefsekonom och fd. LO ekonom sprider fake news. Fast det lär ju inte ske utan 13 miljoners maskineriet ska avslöja Facebook kommentarer istället.

 • December 27, 2017 at 7:05 pm
  Permalink

  ”Fyra projekt får finansiering där Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbetar” – det är ju i stort sett hela MSM, eller LSM. Ska MSM utveckla AI, robotar och rutiner för att hitta falska nyheter som de själva skriver? Eller är det privatpersoner som ska övervakas?

  SVT och SR som redan finansieras av svenska folket och Bonnier och Schibsted som har hur mycket pengar som helst ska ändå få pengar av Vinnova – av oss skattebetalare. Är det inte lite snålt av dessa bolag att nyttja skattepengar när de har mer än tillräckligt själva? Är det inte bättre att Vinnova stöttar små bolag som inte har ekonomiska resurser?

  Då är vi alltså medfinansiärer till projekten och borde således kunna få ställa lite frågor. Jag ringde Vinnova och SVT men alla inblandade är såklart lediga. Jag får återkomma efter helgerna.

 • January 3, 2018 at 10:21 pm
  Permalink

  Ansvarig på Vinnova ser inga som helst problem att ge skattepengar till de största inom media för “att övervaka”. Just som man undrar varför ingen annan bryr sig om yttrandefrihet dyker en sån här bra artikel upp.

  Vi närmar oss valet och LSM finslipar på sina robotar som snart måste tas i drift för att inte valet ska gå emot LSM:s önskemål. Vi medfinansiärer får fortsätta att bevaka projekten.

 • January 12, 2018 at 11:05 am
  Permalink

  Jan Hellin deltog i OpnionLive igår i en debatt om fake news och påstod att Vinnova projekten endast handlade om forskning. Att “I ett unikt utvecklingsprojekt ska flera ledande svenska nyhetsredaktioner motverka att fake news och ogrundade påståenden får spridning” endast skulle handla om forskning. SVT sprider återgiven fake news eller okunskap.

  När SVT:s robotar är klara lagom till valet skulle vi kunna testa med Jans påstående.

  Vi matar in – ”Projekten handlar bara om forskning”.
  Ut kommer –

  Undrar om inte robotarna kommer att ställa till det ordentligt för SVT.

 • January 18, 2018 at 9:50 pm
  Permalink

  Att 17 av 20 åldersbedömningar av Rättsmedicinalverket skulle vara felaktiga är en “nyhet” som sprids av “ledande svenska mediabolag” och är fake news. Ytterligare ett exempel på vilka som sprider fake news.

 • January 21, 2018 at 2:43 pm
  Permalink

  Aftonbladet som ingår i “ledande svenska mediabolag” sprider fake news om ett mycket stort folkligt motstånd på 80% mot Sverigedemokraterna.

 • January 31, 2018 at 6:38 pm
  Permalink

  Fake news av SVT och Opinion Live.

  I programmet användes en nyanländ man som exempel för att visa hur dåliga boende förhållanden det var i moderatstyrda Staffanstorp. I efterhand har det visat sig att ansvaret låg hos socialdemokratiskt styrda Malmö. Uppgifterna var kända av SVT innan programmet men man valde ändå att anklaga moderaterna och Staffanstorp.

  Läs mer i artikeln från GP.

 • February 17, 2018 at 5:27 pm
  Permalink

  Fake news av SVT om en syrisk läkare som blir stoppad av ett teoretiskt prov och därmed inte kan arbeta inom sjukvården trots 15 års erfarenhet. SVT nämner inte att läkaren själv struntat i provet.

Leave a Reply