Eftervalsanalys Jag är Europe

Ryktena hade florerat länge och nu hade det uppkommit en lucka inför EU-valet för ett riktigt scoop och en möjlighet att påverka valet. Redaktionen på Varma Fakta sammankallades till redaktionsmöte och fick välja mellan:

  1. Det ryktas om att det sitter tre killar på SD:s kommunikationskontor och anonymt sprider satiriska memes.
  2. Det ryktas om att de två största TV-kanalerna bedriver valpåverkan och försöker vinna valet åt vänstern.

Efter en stunds förvirrat mummel och bekymrade blickar (kanske berodde det på att de inte visste vad memes var), bestämde sig våra journalister för att alternativ ett gav störst chans att vinna guldspaden. Resten är historia.

Sedan undrar media hur det kommer sig att Sverige röstar så annorlunda, vänsterextremt istället för som stora delar av Europa som röstar höger. Varma Fakta hade kunnat välja linje två om man verkligen hade velat veta. Eller frågat mig, jag vet för jag har sett 383250 minuter rapport, 191625 minuter Aktuellt, 3120 minuter TV4 Nyheter, ett antal Nyhetsmorgon, Agenda, partiledardebatter, utfrågningar och alla fucking Almedalen och kan utan att darra påstå att media har en vänsterlutning och valarbetar åt S, V och MP.

Men om det nu inte ger någon guldspade (lex SVT:s valstugereportage, Expressen grävande om SD, TV4:s Kalla Fakta om SD:s trollfabrik) att gräva om medias vänsterprofil inrikes skulle det vara intressant att få veta hur det är i övriga Europa. Granskar deras dominerande media också bara ett parti, har de också en sådan extrem vänsterprofil på sin media att t.o.m. privatradion är full med socialdemokrater?

Lustigt där sista förresten eftersom just Bodström (ständig gäst i privatradion) menade att det var ”bekvämt att klä allt i satir” angående SD:s trollande. Det säger han till en lyssnare som även sett alla SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” som konstant gjort ”satir” om SD – i flera år.

Eller Emil (Deep Throats – hm, ”arbetsgivare”) som i en POD:en Sista Måltiden menade att det blir propaganda och desinformation om man ensidigt matar ut satir – säger han till en som lyssnat på alla SR:s satirprogram Tankesmedjan som så ensidigt matat ut ”satir” om SD att det borde bli ett fall för Myndigheten för psykologiskt försvar.

Ja, ja – jag vet. Jag har sett lite nyheter, men däremot har jag inte sett ett enda avsnitt av Lets Dance, Fångarn på Fortet o.s.v.

Däremot såg jag Eurovision. Lite samma diskrepans med folkets röstande och juryn som med folkets granskande av politiken och medias.

Valresultatet är ändå lite glädjande – för första gången känner jag mig mer som en europé och hemmahörande i väst.

För övrigt …

Apropå högerextrema. Det finns inget parti som kallar sig högerpartiet i Sverige. Däremot finns det ett Vänsterparti. Och de hette tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna, ganska extremt.

En annan titel på den här artikeln skulle kunna vara:
Rocktitel: Det är ni som är de extrema och jag som är normal.
80-talstitel: Älskling, jag hjärntvättade barnen.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply