Iskallt medlemskap

Kuwait skulle aldrig bilda en oljepakt med Sverige. Frankrike skulle inte gå ihop med Sverige för att tillverka vin och USA skulle inte starta en basebolliga med oss. 

Det är billigare att köpa grekiska oliver i Grekland, tanka bilen i Saudiarabien och dricka vodka i Polen. Så det är nog inte heller intresserade av någon klubb

Och vi då? Vi hade våra fördelar med vattenkraft, billig och stabil el. Men till skillnad mot Kuwait, Frankrike och USA drar vi igång den gemensamma börsen Nordpool för att låta den dyraste och senast köpta ryska – gas – kilowatten sätta priset och vips får svenska elkonsumenter betala 6 kr / kWh istället för några ören.

Det skulle kunna vara OK om det fungerade som att jag som delägare i Vattenfall fick tillbaka vinsten men på något märkligt sätt känns det inte så, känns mer som att jag betalar 6 kr / kWh och den där vinsten ser jag inte röken av. Vi har Vattenfall tillsammans men jag får bara vara med och köpa, inte sälja.

Nu vill jag inte vara småaktig men det är liksom ett genomgående drag. Att all medlemskap som svensk handlar mer om att betala än att få. Och de få som ändå får, delar inte med sig. FN, EU, Humanitär stormakt, Nordpool m.m. är några medlemskap som kostar och där vinsten är oklar.

Tänk dig om inträdet till gymmet skulle kosta som den sista personen för dagen betalade. Och av någon märklig anledning kommer alltid en nyrika ryss innan stängningsdags. Vilken otur.

Tänk dig om man skulle driva två skidorter tillsammans med Förenade Arabemiraten. En i fjällen och en i öknen och dela på kostnaden för snöframställning. Vad dyrt.

Tänk dig att investera i något för 100 kronor. Sen sälja det för 120 kr. Och sen köpa tillbaka det för 600 kr. Och bli blåst på den första vinsten på 20kr. Vad oekonomiskt.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply