Dokumentär dokumentär

SVT:s Bryssel Calling är en viktig dokumentärserie som alla borde se. Du får en inblick i världens största lekstuga, världens största slöserimaskin och en massa människor som tror de är superviktiga men uträttar nada, nichts, nothing, rien.

Meta – TV när det är som bäst. En dokumentär om dokumentären. Det är så bra gjort att man inte vet. Har SVT varit så wallraffande och smarta att man lyckats lisma in sig och vinna förtroende för att sen dra ner brallorna på hela åbäket eller har man inte förstått vilken bra TV man gjort. Vem vet.

Statisterna springer omkring i EU – labyrinten som om det vore tv – serien Vita Huset. Jätteviktiga med jätteviktiga uppdrag som att planera för en fråga. Man ska få ställa EN fråga till en ännu viktigare EU – statist. Eller avsätta en dag för att trycka på en knapp, att förbereda sig för knapptryckningen, att få hjälp med knapptryckningen. Och en annan dag ska man rösta som någon annan säger åt en att göra. En annan dag avsätts till att resa fram och tillbaka till Skottland för att knacka dörr. Knack, knack – hej det här är Fredrik, han kommer från Sverige och vill inte Brexit, finns det några snälla barn hemma?

Och så där håller man på. Fram träder en bild av ett Samhalls – EU (ursäkta alla ni som kämpar på riktigt, respekt – inom Samhall alltså). Antingen visar SVT den riktiga bilden eller så har man dolt allt det viktiga och tråkiga för att göra bra tv.

Frågan är bra vad som är bra TV. Att visa att man får valuta för euron eller att den kastas i sjön.

Men jag är rädd för det förstnämnda. Troligen är det världens bäst avlönade statister vi ser i EU såpan Bryssel Falling. Det är huvudrollsinnehavarna M&M (Macron och Merkel) som är stjärnorna, som bestämmer, ALLT. Sverige kan få vara med i tragedin som statist och finansiär.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply