Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger

Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så arbetar man precis som en rysk propagandist. I Aftonbladet Kultur, eller som vi kan kalla den – Pravda läser jag för andra gången på kort tid om jämförelsen mellan flyktingarna 2021 som försökte korsa gränsen mellan Belarus och Polen och dagens flyktingar från Ukraina. Erik Rosén tittar och tänker, mäter och jämför mellan flyktingströmmarna, även med flyktingströmmen 2015 och finner inget bättre ord än rasism – åsså lite sexism.

Fokus på Ryssland och kriget den senaste tiden har återigen fått mig att se likheten mellan ryska och en del svenska journalister och finner inget bättre ord än propagandister.

Att jämföra elände med elände, grupp mot grupp känns inte bra men om nu Pravda inte kan se någon skillnad så måste det ändå påtalas. Om inte annat för att inte en Pravda lögn ska bli min verklighet.

Skillnad – hybridkrig

Var det inte så att Polen på uppdrag av EU skulle försvara EU:s yttre gräns och att man misstänkte att Belarus (Ryssland) bedrev hybridkrig med EU. Och nu ska väl inte EU skydda sin yttre gräns mot Ukraina? Det är väl tvärtom? 2021 skulle Polen bevaka gränsen, 2022 ska Polen öppna gränsen. Det är väl en skillnad Pravda borde förstå.

Skillnad – könsfördelning

Är inte det också en skillnad? Då var det 70% män, av ensamkommande var det 92% pojkar som flydde till Sverige. Det är väl ändå en skillnad mot bilderna vi ser nu från Ukraina. Det finns ingen statistik ännu men inte ens Pravda kan väl undvika att se skillnaden.

Skillnad – Dublinförordning

Det är en stor skillnad på hur Dublinförordningen tolkas. Då, 2015, tolkas den som att man ska söka asyl i sista säkra EU – land (Sverige), nu i första (Polen). Och hur Pravda än försöker rita om kartan så är Ukraina mer granne med Polen än Syrien och Afghanistan. Även med Sverige.

Varför gör inte Pravda ett uppföljande reportage. Vart tog de Afghanska och Syriska flyktingarna vägen efter nekat inträde hösten 2021? Skulle man på samma sätt kunna skicka tillbaka de Ukrainska flyktingarna till t.ex. Mariupol? Eller är det ytterligare en skillnad?

Åsså lite rasism

Det fanns rasism då och det finns rasism nu och det Pravda pysslar med är rasism mot polackerna. Magstarkt att ge sig på polackerna med begrepp som rasism och sexism (eller gällde det bara SD) nu när de vänder ut och in på sig själva och tar emot 2 miljoner flyktingar.

Men visst kan det även vara så att svenskar, polacker och andra länder i EU har en annan inställning till Ukraina än Afghanistan eller Syrien. Men jag skulle inte gå så långt att kalla det rasism. Och att bara se det ordet säger mer om Pravda. Det finns minst tre ord till, hybridkrig, könsfördelning och Dublinförordning.

I Pravdas kanal med rörlig propaganda hittar vi i veckan Ygeman som framträder i SVT:s intervjuprogram 30 minuter också med en – om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger (så arbetar man precis som en rysk propagandist).

Ygeman kommenterar Oscars Sjöstedt uttalande om att flyktingkrisen 2015 till stor del bestod av ekonomiska flyktingar med att Sjöstedt påstår att kriget i Bosnien och Syrien inte ägt rum. Alla såg och hörde Sjöstedts uttalande: tittarna, reportern, flyktingarna och Ygeman. Ändå hamrar Ygeman in fultolkningen – för andra gången. Så jobbar man. Som propagandist. Klockrent från ryska skolan.

Uppdatering.
Kriget har tagit mycket av min tid att följa nyheter och hade därför bara stött på Aftonbladets / Pravdas artikel om rasism anklagelser mot SD, höger, konservativa, Polen m.m. som nu hjälper Ukrainska flyktingar. Har även tyckt att det fanns viktigare saker att följa än svensk vänster-liberal smutskastning. Men efter att idag lyssnat på Henrik Jönsson som tar upp ämnet förstår jag att det är mycket, mycket värre. I stort alla av de vanliga usual suspects har varit igång med krönikor och tweets och journalisterna fortsätter att ställa rasist-anklagande frågor till SD utan att själva förstå att de själva är en stor orsak till att vi nu har sämre förutsättningar.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

2 thoughts on “Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger

  • March 26, 2022 at 8:34 pm
    Permalink

    Tänk om man skulle översätta Pravdas artikel och skicka till den här mannen. En rörande video med en ukrainsk man som tackar Polen för deras hjälp med att skydda flyktingar. Han skulle nog inte hålla med Pravda.

  • April 7, 2022 at 7:13 am
    Permalink

    Vänstern anklagar högern för att se dagens flyktingvåg på ett annat sätt än tidigare. Men så även vänstern. På Sveriges Radios nyhetssändning kl 07.00 kunde man höra att många Ukrainska flyktingar kunde ha ett stort vårdbehov och svenskar kunde få stå tillbaka. Detta är något vänstern med SR i spetsen aldrig tidigare ens skickat en millimeter radiovåg om. Trots flera år av 100 – tusentals med stort vårdbehov. Den som gjorde det var – du vet vad.

Leave a Reply