När Andra Tar Omhand

SVT Aktuellts sändning på den historiskt laddade NATO-dagen, då Ungern äntligen nickade ja och blev det sista landet att ge sitt godkännande, framstod inte som den fanfar av hyllningar och positiv energi man kanske hade väntat sig. Istället kunde statsministern uppleva en slags deja vu av Janne Andersson, Sveriges tidigare förbundskapten i fotboll, som trots seger fick utstå hård kritik. Atmosfären var så pass negativ att man började undra vilket lag SVT egentligen hejar på, eller kanske mer specifikt, vilken förbundskapten de föredrar. En liten vink gavs kanske när Socialdemokraternas lagkapten presenterades som den som anmälde laget – eller snarare, den som lämnade in NATO-ansökan.

Publikens reaktioner gjorde inte stämningen bättre; det var som en samling missnöjda supportrar som klagade på allt från “varför ska vi behöva strida för någon annan?” till “vi vill inte ha kärnvapen här”. Kommentarerna lät som om NATO stod för “När Andra Tar Omhand”, en akronym som tyvärr bättre speglar inställningen.

SVT Morgonstudion spelade på samma dysterhet, och i SVT Politikerbyrån satt fyra journalister – uppenbarligen inga supportrar av det legendariska Tidölaget – och malde på om alla de misstag laget gjort. Att hoppas på någon form av erkännande från detta håll vore som att förvänta sig en medalj av papper. Och om det nu ska delas ut någon medalj eller skrivas något i historieböckerna så skulle det minsann delas med den tidigare kaptenen.

Innan S och SVT graverar in sin historia i pokalen bör det dock tilläggas att Socialdemokraterna aldrig ville vara med utan ändrade sig samtidigt som Sverigedemokraterna. Miljöpartiet och i viss mån Vänsterpartiet vill inte alls spela och både S och M var tidigare med på att avveckla försvaret. Det blev dock Moderaterna som fick spela två läggmatcher, mot Turkiet och Ungern.

Visst, även detta kan låta något negativt, men en pokal är ändå en pokal. Nu har vi åtminstone ett försvar igen. Det återstår att se vilken akronymtolkning som blir den gällande.

Själv hoppas jag på “Nära Allians för Tolerans och Omtanke” – peace!

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply