Mediaimperiet anfaller

Bonnier med DN, Expressen, TV4 och en advokatbyrå anfaller några amatörer som driver en Youtube kanal. Utan den uppbackningen som författare och journalister som fängslas utomlands brukar få av Sverige är man rätt chanslös – även om man har rätt.

Brottet, vad är då brottet denna lilleputt har gjort som väckt imperiets vrede? Har de visat etablissemangets arrogans och ständiga duckande på obekväma frågor med ”jag måste på möte nu”. Ja, det är det som väckt vreden men det är inte det som är brottet. Själva brottet vet jag inte vad det är men anklagelserna har haglat, upphovsrättsskyddat material, hat, hembesök, ringt efter tio – ingen vet. Det där sköts inte av polisen eller domstolarna utan det sköts av Bonnier och Google.

Finns det ett konkurrensverk? Jag är faktiskt osäker, men om det gör det är det dags att sluta fika och fråga sig om det är rimligt att förutom Public Service så ägas all media av Bonnier och Schibsted i Sverige. Och om jag känner min ankdamm rätt så finns det nog många band mellan dessa tre och staten har ju via Vinnova också stärkt banden med gemensamma pengar och projekt. Aggressiva uppköp, få ägare, bustukompisar, älskare och allmän svågerpolitik har skapat ett klimat som passar utmärkt i en diktatur. Förlåt, det ska vara demokratur.

Näthat, näthat och näthat. Om man upprepar en lögn tillräckligt ofta blir det till en sanning. Jag har läst på forum, bloggar och i alternativmedia i flera år och har aldrig märkt av något näthat. Näthat är något MSM kastar fram varje gång det börjar brännas eller när någon politiker får besvärliga frågor. Jag tror säkert att politiker, som många andra yrkesgrupper är hårt ansatta men det är inget jag märkt på det forum eller alt-media jag läser. Och då kallas det ändå för hatsidor av MSM.

Men – man får tacka för lektionen. Det är alltså så här det går till när man går från ett öppet och demokratiskt samhälle till ett slutet. Jag har alltid undrat hur det kunde ske i vissa andra länder historiskt. Inte för att jag tror att det kommer hända i Sverige men jag har ändå fått en insikt om hur det kan gå till och hur nära det är. Det har varit intressant att se hur journalister som i vanliga fall står upp för demokrati och storslagna ord nu är tysta. Det har varit intressant att se hur Bonnier använder sina egna kanaler och anställda att gå ut och mana till bojkott av Google, uppmanar annonsörer att inte annonsera på Google.

Om man söker på Google och TV4 så hamnar TV4 högst upp i sökresultatet, även med en stor ”reklamblaffa” till höger. Om man söker på ”nyheter” så dyker både Expressen och DN upp på första sidan. För att hamna på första sidan brukar man få betala riktigt mycket. Så TV4 – gruppen uppmanar till bojkott men är ändå själva användare och troligen också köpare av Googletjänster. Är inte det hyckleri?

Nu när företag försöker påverka yttrandefriheten och regeringen kommer att lägga ett förslag på begränsningar är det viktigare än någonsin att stå upp. Rör inte min yttrandefrihet, stoppa grundlagsändringen.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply