Det handlar inte om att jobba

Vem vill anställa en 60+ och vad finns det för arbeten som skulle passa? Inga, och staten struntar i vad du jobbar med bara du inte plockar ut pension. För det är det som är det viktiga. För statens del skulle du lika gärna kunna bli utrullad i rullstol, placerad i ett hörn och sen hämtas. Bara du inte plockar ut något pension.

Vem vill arbeta efter 65+? Ingen, om man inte haft ett riktigt bekvämt arbetsliv eller får sätta sitt eget tempo.

MIFFO har gjort en egen undersökning. Om det var ekonomiskt möjligt, skulle du vilja gå i pension tidigare än 65, vid 65 eller senare? 80% svarade tidigare, 15% vid 65 och 5% senare.

Den som hade planerat att gå i pension vid 61 med en pension på 14 000 blir blåst på en halv miljon kronor. En halv miljon som man rättmätigt har arbetat ihop tas nu ifrån en. Vad händer med den halva miljonen?

Politiker och media har under en lång tid trummat ut att ökad invandring var nödvändig för att trygga välfärden. Men det verkar snarare som välfärden urholkas och nu ser man sig tvungna att höja den nedre pensionsgränsen trots / tack vare den höga invandringen. I Polen – det land som DN:s chefredaktör Peter W. älskar att svartmåla har man sänkt pensionsgränsen.

Vad ska då dessa ”äldrearbetare” jobba med? Rapport på SVT kommer säkert hitta några som är positiva till att få arbeta mer. Någon akademiker som sorterar något eller en politiker som kan tänka sig att skriva en bok men de allra flesta tycker jag synd om. De som hela livet haft tunga yrken och med en slutkörd kropp kanske måste lyssna på Fredrik Reinfeldts råd och behöva sadla om för att orka. Att satsa på något av framtidsyrkena när man är 60 är inte lätt. Att börja studera till systemutvecklare, officer eller tandhygienist i hög ålder har sina utmaningar. Mer troligt är då att det blir något av det vi i Sverige satsar på – ”enkla jobb”.

Grupp mot grupp, ska nyanlända och äldrearbetare konkurrera om enkla jobb. Ska 60+ börja arbeta på McDonalds, köra taxi eller budbil. I stället för pension och lugn tillvaro ska man med extra förstärkt hörapparat och rullskridskor ta emot beställningar och ta betalt på Drive Thru. Men SVT Rapport kommer säkert hitta någon äldre som tycker det ska bli intressant att få nya yngre vänner.

Enkla jobb, etableringsanställning. Arbeten där staten ger bidrag till den anställde med 8000 och slopad arbetsgivaravgift vilket innebär att inga pengar betalas in till dagens pensionärer. Staten kan alltså tänka sig att ge bidrag i två år på 8000 i månaden till nyanlända men inte pension i form av garantipensionen på 8000 kr. Är det detta som kallas skatteväxling?

Över hela välden satsar man stort på robotar och AI och det verkar vara den framtid vi har att möta. Att då ha ”enkla jobb” som svar på allt känns som en lösning som vi är ensamma om i världen. Vi är på väg från en IT – nation till ett bondesamhälle, utan jordbruk.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply