Sveriges mäktigaste kvinna

Presenterades till frukosten, jag sneglade upp på SVT:s Morgonsändning och fick se Vattenfalls VD Anna Borg som enligt DI tydligen är Sveriges mäktigaste kvinna. Mäktigaste funderade jag samtidigt som jag tog en klunk kaffe, vad fan är mäktigast om man är VD i ett statligt bolag som får ägardirektiv.

Men kanske det ändå är Borg som är mäktigast, som satt tankeförbud på kärnkraft, lagt ner Ringhals och lyckats med den otroliga upplägget att ge svenskarna dyrare el ju mer man exportera – en ekonomisk dubbelsmocka i form av el som försvinner och högre pris. Mäktigt i.o.f.s. men inte värt något pris i min bok i varje fall, snarare tvärtom.

Om FalskaNyheter skulle få i uppdrag att utse Sveriges mäktigaste som i något bra skulle det vara väldigt svårt att värka fram något och då definitivt inte elmarknaden. Betydligt enklare hade det varit med årets kalkon, ingen nämnd ingen glömd men Vattenfall och DI ligger bra till.

Men kunde ändå inte låta bli att snegla på TV:n med vetskapen att om jag gör det blir resten av dagen förstörd. Och mycket riktigt, SVT:s programledare (för de är väl inte journalister) undvek allt jobbigt och sköt med lösa och fluffiga skjutjärnsfrågor och VD:n fick prata på om ditten och datten. Tänk om de ändå kunde gjort sitt jobb, tänk om de ändå kunde låtsas att VD:n var SD.

Det känns hopplöst att börja dagen med se två företag som jag avlönar göra ett så uselt jobb. Men tillslut måste programledarna ändå pliktskyldigt fråga VD:n om 20 miljonerslönen men den gled VD:n lätt undan med att det var styrelsen a.k.a. polarna som satte lönen så inga moraliska problem där inte. Lustigt det där med el, vissa sitter och huttrar hemma med 16 grader för att spara några hundringar och vissa tjänar 20 miljoner på det frysandet. Men det är ju styrelsen som bestämmer så då är de väl ok.

Vad skulle då Vattenfalls VD göra med sitt elstöd. Kanske skänka till statsmissionen, fast det skulle t.o.m. bli ett ännu lägre belopp än Magdalenas för vår VD bor tydligen i lägenhet och får ett elstöd på endast 1100. Nu hade jag ändå lite svårt för att tycka synd om VD:n för jag antar att det inte är någon liten trea ute i förorten.

Jag har sen tidigare haft svårt för att lita på politiker som inte har barn. Numera har jag även svårt för Vattenfalls – VD:ar som inte förbrukar el.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply