Magstarkt vad alla ljuger

Alla ljuger, frågan är bara vems lögn som ska avslöjas. Eller frågan är vem som bestämmer vilken lögn som ska avslöjas.

Det tog en vecka att smälta Peter Wolodarskis debatt med Jan Hellin i SVT. Magstarkt att höra Peter prata om att man måste söka sanningen och inte vara opartisk i alla lägen. Att DN inte är opartiska är inget nytt men söka sanningen var riktigt magstarkt att höra. Nästan så att jag mår illa, jag mår illa, när jag hör en Peter ljuga om sin redaktions – gerilla.

Och Jan stod där och försvarade sig inför Peter och alla skattemiljarder med att de visst inte varit opartiska. Se bara på våra utrikeskorrar. Se bara våra specialprogram – vi har inte alls varit opartiska.

Installationen av Biden bjöd på högtravande tal och effektfulla uppträdande, och det var bra, som en amerikansk storfilm med det klassiska avslutande talet på slutet – “alla kan bli president” – eh, just det. Stora tal, stora ord, stora människor och stora lögner. Alla ljuger, frågan är bara vems lögn som ska avslöjas. Eller frågan är vem som bestämmer vilken lögn som ska avslöjas. Just nu är det CNN och Twitter.

Och i Sverige är det SVT. Ygeman debatterar mot Åkesson om nätjättarnas påverkan på debattklimatet i Agenda (24/1). Ygeman inleder debatten på absolut lägsta nivå ej värdigt en minister med lögner, halvsanningar och fultolkningar. Han får svar på tal av Åkesson och vänder det då till Åkesson bidrar till lågt debattklimat. Skrämmande att se hur en minister kan debattera så fult och obehindrat live i SVT. Det tyder på självförtroende, ett självförtroende som byggts upp under många år med hjälp av SVT och övriga journalister.

Och programledaren då? Frågan är bara vems lögn som ska avslöjas? Istället för att ställa Ygeman till svars går hon på Åkesson om en Tweet Björn Söder skrivit.

Det är en lögn att vi får de politiker (och journalister) vi förtjänar. En magstark lögn.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply