Kan ni kolla om jorden är platt

Att jorden är platt skulle de flesta avfärda som ett falskt påstående eller falsk nyhet. Men om Albert Einstein hävdade det skulle i varje fall några börja tveka.

Med åren har man lärt sig att även de som anses pålitliga och de som borde ha insikt också kan ljuga. Kriminologer, partiledare och t.o.m. statsministrar slirar på sanningen i sitt eget syfte och för sin agenda. När advokatsamfundets generalsekretare hävdar att advokater inte tjänar pengar på ensamkommande som en replik på Timbros artikel är vi där igen. Har generalsekreteraren rätt eller ljuger hon rakt ut. Påståendet att advokater inte skulle tjäna pengar på asylindustrin och ensamkommande låter helt absurt. Men det är ju ändå advokatsamfundets generalsekreterare – inte kan hon ljuga, och på Twitter dessutom.

Vinnovas 13 miljoner gick till ledande svensk media för att just granska sådana här uttalanden och påstående. Nu blev det inte så mycket med robotar och automatiserade processer men en sajt som heter faktiskt.se blev det. Vi skattebetalare som har pytsat in 13 miljoner i projekt för att få fram sanningen kanske kunde få lite återbetalning och få veta om påståendet är sant eller falskt.

FN har skickat ett tips till ”Tipsa oss om en nyhet” (SVT) att faktagranska.

Hej faktiskt.se (SVT)

Jag skulle vilja att ni faktagranskar Ann Rambergs, advokatsamfundets generalsekreterare påstående i bifogad tweet som blivit en diskussion i sociala medier.

Tweet

Nej Timbro @Smedjantimbro Advokater är inte vinnare och tjänar inte pengar på ensamkommande. Pengar försvinner inte ned i advokaters fickor. Verkligheten är den att de ofta inte får betalt för sitt arbete och att de dessutom agerar bank åt staten.

Tweeten är en replik på den här artikeln.

Då är det bara vänta och se.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

One thought on “Kan ni kolla om jorden är platt

Leave a Reply