Inte bara tur

Vilken tur att jag bor i ett land där jag kan få musikhjälp. Jag är så tacksam över att jag kan få musikhjälp. Att det finansieras med skattepengar har säkert ingenting med saken att göra.

Efter några dagar med Musikhjälpen och temat “Ingen människa ska lämnas utan vård” så trodde jag först att det skulle vara någon slags insamling till landets (Sverige) alla äldre-äldre som lidit hårt under pandemin, typ “ingen vård”. Men som vanligt med alla dessa insamlingsgalor – så gör sig svensken icke besvär förutom för att ge. Visst har vi det bra i Sverige men det finns stora brister inom vården och många som lider. Känns inte temat lite feltajmat?

En lika viktig del i insamlingsgalorna verkar vara att boosta vår egna förträfflighet och flera gånger har jag under Musikhjälpen fått höra vilken tur vi har som bor i Sverige, vilken tur att “jag” fötts här. Det har ingenting med tur att göra. Att “jag” föddes här var fullt ut planerat. Att vi har en fungerande vård har ingenting med tur att göra.

Det är klart jag förstår andemeningen med tur men ju mer tur vi matas med desto farligare blir det och till slut kan man tro att någon övermäktig person kastat ut “god vård” över planeten och lite hamnade tursamt på Sverige och oturligt nog inget på t.ex. Liberia. Att det inte är något som måste kämpas för utan det bara finns där – och kan erbjudas hela världen som en slags outtömlig turkälla.

Vilken tur Patrik Sjöberg hade som hoppade 2,42 – världsrekord! Jag tror Patrik skulle bli irriterad om någon kallade hans hopp för turhopp och inte såg allt det hårda arbetet som låg bakom. Samma med Sveriges välstånd, det är generationer av uppoffringar och hårt arbete som ligger bakom.

Kritisera Musikhjälpen och insamlingar är som att svära i kyrkan. Musikhjälpen är bra, insamlingar är bra, programledarna är duktiga – MEN. Det är inställningen till “tur” och det egna. Och just i år är det extra uppenbart. Pandemin visar upp alla våra brister i sin fulla prakt men vi kör insamling till alla andra och berättar solkskenshistorier om hur bra vi är, trots att vi är ett av det värst drabbade länderna i världen. I en video av Henrik Jönsson pratar han om “exceptionalism” som sägs vara en underdiagnos till storhetsvansinne. Just så – exceptionalism.

Otur – att man inte kör insamling till Sveriges sjukvårdspersonal istället men det skulle väl vara för märkligt, skulle vi, till oss, näh.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply