I samarbete med Google

Åk till Nordkorea och surfa på Youtube. Tror inte det – censur. Åk till Kina och sök på Youtube om “himmelska fridens torg”. Nada – censur. Sök efter “swebbtv” på Youtube i Sverige. Borta – censur.

Tack för historielektionen. Kan man sin Stasi, Östeuropa och kalla kriget och alltid undrat hur det är att leva under censur så tack för lektionen. Det mest upprörande var att det är så många som inte bryr sig eller ens vet någonting.

Swebb-TV är en Youtube kanal med framför allt några äldre herrar och en del kvinnor som har ett stort kunnande inom sina expertområden och många intressanta gäster. Att Swebb-TV med sin framtoning är det program som censureras är både skrattretande och talande. Det finns så mycket annat som kan ifrågasättas.

Youtube matar oss dagarna i ända med unga tjejer som vill sälja på oss och våra barn en massa onödigt skräp, fulla ryssar som ramlar, bilar som krockar, kattbilder och en och annan hjärndöd fluga som att hälla en hink isvatten över sig. Det är sådant vi ska titta på, det är sådant vi ska fördriva tiden med. Men när kunniga människor presenterar en annan världsbild inom tunga områden som ekonomi, klimat och politik blir det censur. Att bli censurerad av Youtube är ett bevis på att man är rätt ute och makten blivit rädda.

Det är som att rulla ut gammelfarfar från släktmiddagen eftersom han berättar jobbiga saker om andra världskriget och sen tokhylla den senast Tik-Tok dansen resten av middagen.

Det är knappast Google själva som initierar censuren, de håller bara i yxan. Att amerikanarna skulle ha någon koll på vad som händer i Sverige, Schweiz, Sverige, Schweiz “what ever” är inte så troligt. Den enda amerikanen med koll är Donald “look what’s happening in Sweden” och han skulle knappast stänga ner.

Någon måste ha skvallrat och det finns bara två möjliga scenarier bortsett från det ganska värdelösa algoritmerna som matar en med Dire Straits filmer bara för att man sett en eller AI:n som knappt kan svara på öppettider (testa att chatta med valfri bank). Antingen har någon vänstergrupp (som för övrigt älskar censur) typ Expo, jagärhär eller SVT massanmält eller så har Steffes polare Molgan direkt kontaktat Googles förste värdegrunds officer på Sverigekontoret (föreställer mig – värdegrundsmall 1A).

Steffes låtsaspolare Molgan skvallrar och dealar gratis el till serverhall mot unplugged swebbtv. Win-Win, alla tjänar på det. Google tjänar pengar, Socialdemokraterna tjänar röster, Expo och jagärhär håller bidragskranen öppen och Svenne Banan kan trycka i sig en skinkmacka till, rapa lite mer julmust och fortfarande tro att vi har väldens bästa strategi, europas lägsta arbetslöshet och att vi tjänar på invandringen. Julefrid.

Journalisterna brukar resa till det mest avlägsna ställena på jorden för att göra upprörande reportage då demokratin eller andra journalister hotas. Nu då, på hemmaplan. Hur gick den här nedstängningen till? På vilka grunder? Kan ingen journalist gräva i detta för det skulle – på riktigt – vara intressant. Aftonbladet, Expressen, DN, SVT som är den tredje statsmakten (LOL) som är demokratins och yttrandefrihetens förkämpar (extra mycket LOL). Eller Bulletin, gräv nu då.

Kan det vara så att regeringen är direkt inblandade i ett stort amerikanskt bolag tystande av svensk regimkritik?

Det näst värsta efter “att ingen bryr sig” är hyckleriet av tech – bolagen. Man stänger godtyckligt av folk från sina plattformar samtidigt som man försöker etablera sig i Kina. Man pratar en massa om demokrati och värdegrund men du är egentligen bara ett enda stort dollartecken för bolagen. Man tjänar pengar på allt du gör.

Om du tidigare ville synas på nätet räckte det med att skriva in några sökord på hemsidan (i metataggen keyword). Om du t.ex. hade en skoaffär i Borlänge angav du “skor” och “borlänge” och det räckte. Borde fungera för alla smarta algoritmer att hitta den sidan. Men inte nu inte, ingen kommer hitta den sidan för det finns inga pengar i det. Nu måste du annonsera på Google eller Facebook och vara med i en auktion och buda på sökorden. Och varje gång någon klickar på sökordet får du betala 10 – 20 kr.

Vill du inte vara med och buda och annonsera kan du satsa på den “organiska sökningen”. Den organiska sökningen som förr gjorde att om någon skrev “skor” och “borlänge” så hittades sidan är nu så komplicerad att du måste ta hjälp av sökordsoptimeringsföretag till en kostnad av 20 – 30 000 kr i månaden. Det du kunde göra själv gratis för ett antal år sedan måste du nu anlita konsulter för astronomiska summor att göra. Tech – jättarna har verkligen utvecklat sina produkter.

Men de är privata företag och får väl göra vad de vill. Får de? Eller har vi åsiktsfrihet, diskrimineringslagar o.s.v. och får (inte så) främmande makt påverka inhemska val, vad säger MSB (extra, extra LOL)?

Tech – bolagen och deras VD:ar står där i sina liberal – t – shirts och pratar värdeord och godhet och låtsas vara världsförbättrar samtidigt som de drar pengarna av företag och information av användarna. Detta samtidigt som de applåderas. Var ett stort girigt företag, det är helt ok. Men låtsas inte vara något annat, det är det som stör.

Det är ändå några som blivit upprörda över censuren, upprörda över att en stor kanal med många följare helt utan motivering stängts av och åsikterna ventileras på Flashback. Det (o)lustiga är att en del hejar på det amerikanska tech – bolagen och tycker det är rätt. Man tycker det är rätt med censur! Det måste väl ändå vara höjden av lyckad hjärntvätt och åsiktsförtryck. Så långt har det gått. Eller så är det sossarnas fotsoldater och LO:s – trollfabrik som är igång igen. Troligen det senare och ytterligare ett bevis på vem som ligger bakom.

Sen kan man undra varför Swebb-TV envisas med Youtube när det oftast handlar om samtal. Varför inte satsa på poddar istället? Mycket lättare för oss användare att ta del av. Gör nu det som Bulletin inte gjorde. Bygg en snygg och modern hemsida, satsa på poddar och en del video och kritisera allt som MSM inte kritiserar. Jag skulle i varje fall, läsa, titta, lyssna – och betala.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

One thought on “I samarbete med Google

  • December 27, 2020 at 2:06 pm
    Permalink

    Nu när bilder och information börjar droppa in om Svenska Googlechefen så besannas mina värsta farhågor. Googlechefen följer inte bara värdegrundsmallen 1A utan har även kopplingar till topp – politiker. Det här luktar illa, riktigt illa. Jag ville inte bo i en bananrepublik längre, jag vill ha demokrati och – YTTRANDEFRIHET!

Leave a Reply