Dagens Nyheter lämnar Space X för tunnelbanan
Dagens Nyheter har nu beslutat att lämna X – tidigare känt som Twitter – eftersom plattformen inte längre anses passa deras världsbild. Förklaringen är, som brukligt, en blandning av hot, hat och den obekväma verkligheten att Elon Musk är VD. Men kanske, bara kanske, spelar det också in att flera andra vänsterliberala mediehus runt om i världen redan gjort samma sak. För varför stå kvar när det känns tryggare att följa strömmen till nya, likasinnade miljöer? Det är trots allt inte DN det är fel på, det är algoritmen.
En alternativ tillflyktsort skulle kunna vara Jack Dorseys Bluesky – en plattform skapad av Twitters tidigare VD, som av någon anledning var helt okej när han hade kontroll över algoritmerna. Eller varför inte löpa linan ut och bosätta sig i en garanterat likasinnad miljö, som Publicistklubbens veckobrev? Där råder konsensus i varje fråga, och de obehagliga fenomenen hot och hat hålls på tryggt avstånd.
X är en app, och appen finns på internet – precis som användarna. Och det är här det blir komplicerat. Elon Musk äger inte bara appen utan även en betydande del av internet med sitt Starlink. Så för att verkligen undvika varje risk för oönskad interaktion vore det kanske säkrast för DN att helt återgå till envägskommunikation. Kanske till och med den gamla hederliga papperstidningen, i fullformat, levererad direkt till en brevlåda – där inga algoritmer kan styra vart det ska synas, och ingen kan kommentera.
Men det finns förstås en hake. När DN och deras läsare väl återgår till papperstidningen i fullformat, upptäcker de snabbt att hot och hat inte försvunnit – det har bara bytt form. För få saker provocerar lika mycket som att försöka veckla ut en tidning i fullformat i tunnelbanan under rusningstrafik. Blickarna från medpassagerarna säger allt: “En till rörelse och jag startar ett drev.” Det ironiska i detta? Algoritmerna må vara borta, men DN och deras läsare är fortfarande lika skickliga på att hamna fel.
Men innan vi lämnar ämnet helt och hållet, låt oss ta en titt på några små observationer och frågor som kan bidra till bilden av DN:s resa från X – och vidare ner i underjorden, där fullformatstidningen mest irriterar i tunnelbanan.
Hot och hat, på X
DN hävdar att hot och hat är anledningen till att de lämnar X. Men man undrar – har de någonsin tittat på sina egna flöden? På X har man faktiskt två val: ett flöde med det man själv valt att följa och ett algoritmstyrt flöde med innehåll man “kan tänkas vara intresserad av”. Vill man slippa hot och hat är det väl bara att sluta följa vänsterprofiler och börja titta på bilder av enhörningar istället.
Om jag blundar försvinner problemet
Det här verkar vara DN strategi – om något inte passar deras narrativ, så försvinner det om man blundar tillräckligt hårt. Det är en imponerande taktik. Tyvärr är det svårare för oss andra att blunda för DN:s verklighet när den ramlar över oss i form av en fullformatstidning i rusningstrafiken.
Följarna, raljerandet och Aftonbladet
Det kan inte heller ha varit en chock för DN att få reda på att få faktiskt följer dem på X av genuint intresse. För de flesta är deras artiklar främst råmaterial för raljerande inlägg och skärmdumpar. Och för den som undrar – visst, Aftonbladet försvann från X redan 2023. Någon som märkte det?
DN på TikTok
Men misströsta inte, DN har redan hittat en ny hemvist på TikTok. Algoritmerna där verkar fungera alldeles utmärkt, och märkligt nog verkar DN inte ha några invändningar mot att låta en kinesisk plattform hantera både deras innehåll och publik. Kanske är det tryggheten i att hålla sig till trender och dansvideor som gör att ingen ställer obekväma frågor.
Demokrati enligt Wolodarski
Det ironiska når sitt crescendo i en SVT-debatt, där Peter Wolodarski förklarade att “ur ett demokratiskt perspektiv är det illavarslande när politik (S), näringsliv (Bonnier) och teknikplattformar (DN) växer samman.” Man kan undra om Wolodarski själv insåg det ironiska i uttalandet – eller om han, precis som DN i stort, saknar en avgörande ingrediens: självinsikt.
Framtiden
När jorden inte längre är beboelig och mänskligheten blickar mot Mars, står DN:s journalister vid gaten för “Exit Planet.” Men där, vid biljettkontrollen, står ingen mindre än Elon Musk – en person vars värdegrund de redan avfärdat. Otur för DN – det får bli tunnelbanan.