Är det inte tänkt att man

Kaffet i vrångstrupen igen. Borde vara van nu efter otaliga program av OpnionLive i SVT men man kan aldrig vara nog så beredd. Trettio minuter in i programmet och debatten mellan Johanna Jönsson (C) och Paula Bieler (SD) om en mer generös migrationspolitik och anhöriginvandring säger Johanna – ”I Åre och Älvdalen är Centerpartiet starka (bara det) och de hör av sig till mig och vill att fler (flyktingar, min anm.) ska komma  eftersom de saknar arbetskraft.” 

VA? Saknas det arbetskraft i Älvdalen och Åre och nu är det inte ens tandläkare utan även inom lågkvalificerade yrken. Och jag som trodde vi hade en skyhög arbetslöshet inom den gruppen. Jag vet att Arbetsförmedlingens matchningsprogram inte är något vidare men ändå, borde det inte vara enklare att hitta arbetskraften i södra delarna av landet än i Syrien.

Sen har jag alltid funderat över anhöriginvandring och då framför allt till barn (unga vuxna, min anm.). Ganska typiskt MP, C, L och V politik att istället för att hjälpa 18 – åringen till sin familj hjälper man familjen till 18 – åringen, ekonomi och logistik har aldrig varit dessa partiers starka sida. Det är lätt att vara generös med våra gemensamma pengar.

Om man är 18 år är det ganska troligt att föräldrarna är runt  40 – 50 (för att inte tala om farmor och farfar). Runt 50 och bristfällig utbildning. Lära sig svenska några år och ett yrket några år så är man helt plötsligt 55+ – vad erbjuder Åre för arbete, köra pistmaskin, skidlärare. Eller är det inte tänkt att man ska behöva arbeta. 

En person som var med på länk undrade lite försynt hur migranterna skulle har råd med boende med tanke på de höga bostadspriserna. Han menade nog bostadsrätter men jag undrar också, då även över hyresrätter. Jag menar, vilken flykting hostar upp 4 miljoner och köper ett boende eller betalar 12 000 i månaden i hyra. Eller är det inte tänkt att man ska behöva betala boendet.

Jag kan ändå inte låta bli att undra över Åre. Kan det verkligen vara så att man behöver lågkvalificerad arbetskraft? Jag Googlar och visst, det gamla vanliga med S – pampar och kvinnor i övre medelåldern som berättar hur bra allt är. Intressant att notera att många arbeten behövs inom hotellnäringen som ökat. Kan det bero på ökat mottagande? Har Åre byggt ett självspelande piano? Ett piano som åtminstone kommer spela i två år, så länge som staten står för noterna. I varje fall har hotell Continental Inn tjänat bra, man har fakturerat Migrationsverket 96 miljoner. Kan de vara ägarna som kontaktat Johanna?

Som lök på laxen och lite gammal hederlig fake news så nämnde Belinda ”endast” 8000 fler anhöriga i form av familjeåterförening. Den siffran har redan åkt upp, fanns visst en mörkad rapport också i samma stil som Svenska Kraftnät mörkade prishöjning innan valet, på samma sätt som kritiken mot våra gränskontroller mörkades, på samma …

Det är känsligt att kritisera migrationspolitiken. Det finns folk, kvinnor och barn som flyr för sina liv och det finns faktiskt folk som hjälper utan egen vinning, all heder och hjälp åt dem. Men det finns också ”flyktingar” som lurar skjortan av naiva myndighetspersoner. Tänk att ett tappat pass och osäker identitet kan ge utbildning och bostad – och familjeåterförening!

Ingår liftkort?

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply