Ansiktsigenkänning

Kan ju låta bra för någon med dåligt ansiktsminne, men det är inte riktigt så det är tänkt. Tänk istället 1984 och Kina.

Jag är för hårdare straff, fler arga poliser och utvisning men där går gränsen. Ska man kalla sig för en seriös demokrati ska ingen sitta och kartlägga vanliga människor med rent mjöl i ansiktet.

Det kan låta som en bra idé nu kanske men vad händer om sossarna kommer till makten igen. Då blir det precis som i Kina med ansiktsigenkänning och sociala poäng. Tänk Morgan, Micke och Maggan i ett gigantiskt kontrollrum som godtyckligt delar ut sossepoäng till den som bäst lever som i en grå Roy Andersson film.

Långsökt tänker ni och har redan glömt alla avlönade Facebook – grupper som anmälde meningsmotståndare i tidigare val. Ett ansikte på det och noll sossepäng och du kan se dig i månen efter en hyreslägenhet.

Det är så märkliga människor som intervjuas på TV. Rycker på axlarna över att någon ska sitta och spana på privatlivet eller förbjuda religionskritik – äh, har man bara rent mjöl i näsan så gör det inget. Demokrati och frihet är överskattat.

Men vi har redan ansiktsigenkänning, analog ansiktsigenkänning. Polisen vet redan i stort vilka alla gängbrottslingarna är och hur de rör sig. Och i särskild polistaktik filmar man alla stenkastare, som i Malmö sist – fast vad hjälpte det, sten kastades, polis skadades och ingen straffades – och det lär hända igen.

Fast det är klart. Man skulle få svar på livets stora fråga – har jag en dubbelgångare? Det har jag, det var den typen som körde för fort sist på E4:an.

Face Off.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply