Veckans Absurditeter En Pappkasse Tack

Jag minns en gammal sketch där en äldre herre, som vi kan kalla Bosse Boomers, kommer in i en HiFi-butik för att köpa en stereoanläggning. Den unga hipsterförsäljaren, klädd i flanellskjorta och med en ironisk mustasch, ser sin chans att imponera och börjar bombardera Bosse med tekniska frågor.

“Är du ute efter en anläggning med digital eller analog signalomvandling?” börjar han. “Och hur är det med impedans – behöver du specifik ohm-nivå för dina högtalare? Vad sägs om DAC-frekvenserna, är du intresserad av 24 bit/192 kHz upplösning? Och glöm inte, behöver du stöd för högupplöst ljudformat som DSD?”

Bosse, som bara ville ha en enkel stereo, känner hur förvirringen växer för varje fråga. Hipsterförsäljaren, märkbart road av situationen, lägger på ännu mer: “Och du, en sista grej, vill du kanske ha en pappkasse över huvudet medan du lyssnar, för att verkligen isolera dig från omvärldens störningar?” Förvirrad och lite irriterad nickar Bosse och svarar utan att tänka sig för, “Ja.”

På samma sätt kändes det för mig, Nisse i Hökarängen, när jag försökte följa veckans nyheter. Det var som att stå mitt i en nyhetsstorm av absurda nyheter och motsägelsefull information. Blev så förvirrad att jag till slut trodde att nyheten om sänkt ålder från 18 till 16 gällde körkort och inte kön.

Först har vi nyheten om att spela klassisk musik på resecentrum i ett försök att motverka våld och allmänt bus. Tanken är att lugnande toner från Bach och Beethoven ska bringa fred bland stressade resenärer och ligister. Men, har kanske beslutsfattarna glömt den lilla detaljen i Stanley Kubricks filmklassiker “A Clockwork Orange”? I denna dystopiska pärla kombinerar huvudpersonen Alex en förkärlek för ultravåld med just klassisk musik.

Nästa nyhet kommer från Tyskland, där man förbereder sig för en framtid där artificiell intelligens (AI) tar över allt fler jobb. I ett försök att hantera ökande arbetslöshet och hålla medborgarna lugna, har Tyskland valt en intressant strategi: legalisering av cannabis. Tanken är att legaliseringen ska hjälpa till att reglera och lugna den stora massan när maskinerna börjar ta över arbetsmarknaden.

Ytterligare en nyhet från Tyskland som verkligen glänser denna vecka är att landet, samtidigt som det avvecklar sina kärnkraftverk, även diskuterar möjligheten att skaffa kärnvapen. Från att släcka ner atomreaktorerna till att ladda upp atomvapnen, kanske den tyska logiken här är att om vi inte kan driva våra städer med kärnkraft, kan vi åtminstone försvara dem med kärnvapen.

Sverige vill inte vara sämre utan briljerar vidare med en nyhet från den lokalpolitiska scenen, där landshövdingen har tolkat “öppen rekrytering” på ett mycket kreativt sätt. Trots att öppenhet efterfrågas, har en viktig position tyst och diskret fyllts av en gammal vän. Hur gick det till? Genom en enkel lapp i receptionen. Nästa gång du befinner dig i en offentlig byggnad, glöm inte att spana på anslagstavlan – kanske är din nästa karriärmöjlighet bara en post-it-lapp bort.

Och Sverige vore inte Sverige om inte även alkoholregleringarna bjöd på något udda. När det var dags att modernisera dessa regler för att närma oss övriga Europa, föll ansvaret på en minister från det kristna partiet. Vad kan möjligtvis gå fel?

All denna nyhetsförvirring kulminerar när jag, Nisse i Hökarängen, stöter på den senaste debatten om åldersgränser för könsbyte, som min trötta hjärna först misstar för en ändring av åldersgränser för körkort. “Så låt mig se om jag förstår rätt,” muttrar jag medan jag skummar igenom artikeln, “ungdomar kan nu köra bil vid 16 men måste vänta tills de är 18 för att bestämma om de vill byta kön? Och ska trafikljusen snart visa rosa och blått istället för rött och grönt?” Om någon erbjuder mig en papperskasse att sätta över huvudet när jag åker iväg – ja tack, jag tar den gärna!

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply