Ockerpris på el
Nu håller vi alla varandra i händerna och sjunger:
”Och så har det äntligen hänt
Elpriset har stigit med över hundra procent”
Tänk om elpriset räknades in i konsumentprisindex (KPI) som mäter inflationen, vilken nu ligger på 6,4%. Då skulle vi verkligen prata om inflation, närmare bestämt 100%. Men det är en sanning som få vill erkänna. Föreställ dig nyhetsrapporteringen på SVT med ett brett, regeringstroget leende: “Och nu är inflationen uppe i 100%.”
Regeringen lägger skulden för de höga drivmedelspriserna på Putin och kriget och Karl-Petter ( “inte är en ärta”) talar om “putinpriser”. Ska vi nu börja tala om “Merkelpriser” för elen, med tanke på att både Tyskland och Sverige har avvecklat kärnkraft? Eller kanske “Borgpriser”, med anspelning på Vattenfalls VD. Vi har drabbats av borgpriser på el! Ett “borgpris” eller “S-pris” på el uppstår när man avvecklar fungerande kärnkraft, kopplar ihop sig med länder som avvecklar ännu mer kärnkraft, gör dåliga affärer och sedan installerar subventionerade vindkraftverk. Gör man detta, istället för att säkerställa stabil och billig el, ja då får man dyrt elpris som resultat.
Dagen för att teckna nytt elavtal har äntligen kommit. Det treåriga avtalet med ett elpris på 60 öre per kWh löper ut. Man förväntade sig en prisökning, men inte att det skulle bli mer än dubbelt så dyrt (133%). Så vad gör man nu? Binder man upp sig på ett nytt treårigt avtal, eller vågar man sig på ett rörligt pris i en stat som verkar ha tappat kontrollen? En “failed state” eller “bananrepublik” kännetecknas av att priser kan skena iväg okontrollerat, utan någon form av planering eller styrning.
Igår kostade en kWh 60 öre, idag 150 öre, imorgon kanske 300 öre, och nästa år 1500 öre. Vem vet vad framtiden för med sig när det gäller beslut från Putin, Borg, Magdalena, eller Per. Saknaden efter tiden då elpriset styrdes av snösmältning och regn är, med variationer på plus minus 10 öre, är stor.
Det är förbluffande att det en gång i tiden var enklare att planera för ett helt års regnande än att förutse vad Bolund och hans team kan tänkas hitta på.