Mockumentären Abolis resa

SR och SVT ljuger ikapp. Den ena (SR) klistrar varningstexter på sina egna partiska reportage och den andra (SVT) glömde klistra varningstext om att dokumentären är en mockumentär.

SR gjorde ett antal reportage där reporten som skulle granska inledde en relation med den som skulle granskas. Inte så märkvärdigt (händer hela tiden) tyckte SR Ekot och klistrade en varningstext på reportagen och lät det sen ligga kvar som varning – partiska – reportage.

SVT vill inte vara sämre och gör en dokumentär om en flykting eller migrant som är ett barn eller vuxen, 17 eller 21, heter x eller y och har kanske rest till Afghanistan för att kanske styrka sin identitet och kanske även sökt asyl i andra länder. Filmen säljs in av SVT som dokumentären Abolis resa men har alla tecken på att vara en mockumentär, en fiktiv dokumentärfilm med en politisk agenda istället för att vara komisk.

När SR och SVT ljuger kan alla som vill se det. Trots det kör SVT / SR på och kallar t.o.m. sina lögner för opartiska och dokumentära. Det är inte lite fräckt och ännu fräckare är att det även låter den lurade betala.

Det ska bli intressant att se i vilken kategori Abolis resa kommer att vinna sina priser. Som bästa dokumentär eller kanske i någon av det för året nyinstiftade kategorierna bästa mockumentär eller desinformation. Konkurrensen i den senare är knivskarp.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply