A Clockwork Ryssland

Efter att alltid legat fel i SVT:s narrativ är vi äntligen i samma lag. Jag och TV:n tycker samma sak, förfasas tillsammans över kriget i Ukraina. Har samma skurk. Annat var det förr med flyktingkrisen 2015, klimatet, kärnkraft, decemberöverenskommelser, Socialdemokraterna m.m. Nu skriker jag inte åt TV:n utan med TV:n. Det har gått så långt att jag t.o.m. tycker journalisterna gör ett bra jobb.

I måndags t.ex. gjorde journalisterna ett fantastiskt jobb. En utrikeskorrespondent från TV4 rapporterade från Ukraina med svullen hand, såg ut att göra ont och SVT:s lilla reporter med stora glasögon fick springa fram och tillbaka till skyddsrummet medans granaterna föll. Och i studion satt Bert och riktigt led av att inte få vara på plats. Mest Heroisk av alla var den kvinnliga ryska journalisten som i direktsändning kuppade med en NO WAR skylt.

Den ryska journalisten bad också om förlåtelse för alla propaganda hon och hennas kanal utsatt tittarna för. Många äldre som endast fått nyheter av statsmedia menade hon har zombiefierats och påminner inte så lite om äldre svenska väljare.

Att låta sig zombiefieras är ändå inte helt fritt från skuld men att vara den som står för propagandan är betydligt värre, att veta hur bilden ser ut men ändå berätta något annat. Men just denna ”NO WAR” journalist får ändå mitt fredspris och hjältemedalj och hade det blivit momentum så vet vi inte hur det hade slutat.

Även om jag nu följer nyheterna med andra ögon och annan respekt så är inte likheten med zombiefierade väljare och tittare den enda. Många svenska journalister påminner om sina ryska kollegor och då inte skyltkvinnan. En sådan visselblåsare lär vi inte få se i Sverige, frågan är om de till skillnad mot ryska kollegorna ens förstår att de är propagandister.

Den fram hoppande kvinnan med NO WAR skylten i direktsändning är som en gigantisk Truman Show. Bilderna med den gravida kvinnan som bärs ut på bår efter att sjukhuset bombats och drönarbilder av apokalyptiskt sönderbombade städer är till filmen A Clockwork Ryssland. En film alla ryska zombietittare ska få se om och om igen.

Egentligen är det makabert att jämföra ryska zombietittare och propagandister med svenska dito. Den här skräckfilmen vi nu ser är så mycket värre. Despot hotar hela världen med kärnvapen och tvingar alla i väst att i direktsänd TV och sociala medier se på medans ett helt land utrotas. Zombietittare.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply