Mästerförhandla om bensinskatten

Bensinpriset består av tre delar: skatt, moms och produktkostnader. För att lindra bördan för landets bilister är ett förslag från oppositionen att drastiskt sänka skatten eller ta bort den helt. S gjorde ett lamt försök i EU och tydligen finns en miniminivå som EU beslutat om och som man inte får gå under utan att alla andra EU länder ger sitt OK.

Eftersom vi har haft Europas högsta, ja hela världens högsta drivmedelspriser måste vi legat skyhögt över miniminivån. Troligen har sossarna parkerat oss på maxnivån i årtionden. Och det var tydligen inga problem.

När då landet som i årtionden legat på maxnivån för en gångs skull inte vill vara dyrast i klassen blir det nobben och det känns sådär. Ungefär som att ha varit en humanitär stormakt och strösslat med pengar i all världens alla möjliga korruptionshål och sen få nobben när man ber om lite payback.

Kan i.o.f.s tänka mig att förhandlingen med EU ungefär gick till på samma sätt som när mästerförhandlaren Löfven förhandlade bort 390 miljarder skattepengar i coronastöd till Europas sydliga länder inkl Frankrike och Tyskland. Hade nog varit lite skillnad om Macron förhandlat åt Frankrike. Så bränna 390 miljarder i coronastöd till andra länder går utmärkt men att i tre månader lägga sig under miniminivå på bensinskatten gick inte.

Men OK, då får jag mästerförhandla istället. Jag kör en skatteväxling, bort med momsen så sänks priset med 25% och så hoppar vi över coronastödet. Mitt andra bud är att lägga mig på momsens miniminivå 6% och bara kapa 2/3 av cornastödet, 1/3 till skatteväxlingen och den andra tredjedelen, 130 miljarder skickar jag till Polen och Ukraina. Tanka billigare med gott samvete.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

Leave a Reply