375 miljarder euro

Budet är sockrat. Nu kan vi tänka oss att ge bort 375 miljarder i EU – bidrag om bara Italien lovar att slänga upp ett par vindsnurror.

Den sparsamma fyran (som nu blivit fem) har höjt bidraget och vi kan för enkelhetens skull räkna med att den rika kusinen från landet och som alla lurar skjortan av – Sverige tar 100 miljarder euro av notan.

Sveriges EU – avgift är 35 miljarder kronor, omräknat 3,5 miljarder euro. Det är nu det snurrar till och jag återigen tror att jag lever i ett parallellt universum. Vi betalar (nettobetalare) 3,5 miljarder om året i avgift och tänker ge bort 100 miljarder28 årsavgifter.

Vi, nettobetalare har mästerförhandlat fram att få ge bort 28 årsavgifter om vi bara kan få igenom det något diffusa kravet på ”höga klimatambitioner”. När jag ser vår förhandlare, statssekreteraren Paula Carvalho Olovsson i intervjuer så är det inte en tuff och hård förhandlare jag kommer att tänka på. Och tillsammans med mästerförhandlaren Löfven har vi ett riktigt dreamteam att matcha slipade sydlänningar – vad kan gå fel? Det kan gå 28 årsavgifter fel!

Jag kan tänka mig hur förhandlingarna går –

Ni måste ge oss något, vi måste kunna visa upp något, Greta måste bli nöjd – när vi kommer hem och möter svenskarna måste vi kunna visa upp en bra affär. 

OK – vi slänger upp några vindsnurror. 

Topp, perfekt, vill ni ha tio nu? Vi har nyligen höjt klädskatten som vi fyndigt kallar ”skatt på modet” eller ännu fyndigare ”den italienska skatten” så det första tio är finansierade. Paula, gör du en överföring.

Även – snåljåp och det kom ett nytt bud.

falskpelle

Falsk journalist som skriver hellre än bra. Vill "göra skillnad", har en agenda och stödjer #pappormotvänsterextrema.

2 thoughts on “375 miljarder euro

 • July 20, 2020 at 8:19 am
  Permalink

  Surrealistiskt när jag hör journalister och programledare glatt rapportera om förhandlingarna i radion. Jag undrar om de förstår summan, förstår ordet bidrag, förstår att det är de själva som ska betala.

 • July 20, 2020 at 4:21 pm
  Permalink

  Siffrorna är så gigantiska och trots sajtens namn kände jag att det var läge för lite faktakontroll. Efter ett samtal till Finansdepartementet så verkar det vara betydligt lägre belopp. Det hoppade mellan procentsatser och absoluta tal men verkade landa på runt 15 miljarder euro, “bara” 3 årsavgifter. Det skulle lånas upp och fixas och trixas så både Kalle Anka, Monopol och digitala pengar verkar användas. Så min lilla brasklapp är att jag kan ha räknat fel på lite så där 85 miljarder euro.

  Men – man har varit med förr och vis av erfarenhet är jag rädd för att det är jag som kommer att stå för fiolerna ändå, oberoende av upplåningar och Kalle Anka. Och 100 miljarder euro är ändå 100 miljarder euro, hur man än trixar. Och det ska någon betala.

Leave a Reply